logo groene loper twenterand
.

Groene lopers zijn een initiatief van de provincie met cofinanciering van de lokale gemeenten. De Groene Loper Twenterand is eind 2019 officieel van start gegaan .

Het idee is groene initiatieven te ontwikkelen in, rond en door Twenterand heen. Met verschillende partijen worden groene initiatieven versterkt. Een aantal projecten zijn inmiddels gestart waarbij de groene loper betrokken is.

  • Tureluur, graspieper en gele kwikstaart weten zich in Overijssel goed te handhaven in het boerenland. Ze broeden vooral aan de randen van graslandpercelen of op akkers en hebben daardoor minder last van het vroege maaien. Wulp, kievit, grutto en scholekster hebben het moeilijk. De stand van grutto en kievit daalt nog steeds. Wulp en scholekster vertonen een licht herstel na jarenlange afname. Van de aantallen Overijsselse weidevogels uit 1994 (het eerste jaar van het meetnet) is nog 61% over.
  • Vanwege klimaatverandering is afgelopen jaren het aantal tropische dagen in Nederland sterk toegenomen. Voor de een is dat een zegen en voor de ander een vloek. Eindelijk weer ‘s avonds buiten eten en in het weekend genieten van de zon. Maar ook plaknachten, lekker zweten en drukte aan het strand. En vergeet de lokale onweersbuien niet. Wordt het dit jaar weer zo’n warme zomer? Ben je op zoek naar verkoeling, maak dan van jouw tuin een fijne groene plek.
  • Vanuit het project Iedereen een Boom biedt de provincie Overijssel subsidie voor kleinschalige boomaanplant.
  • Groene Loper Twenterand en LTO Noord afdeling Twenterand zetten project uit voor ringmus.
  • De ANV is, met medewerking van de Groene Loper Twenterand, druk bezig geweest om via sponsoren een (vogel)kijkhut aan te schaffen. De insteek was om de kijkhut aan te schaffen voor het weidevogelgebied aan de oost kant van Vriezenveen.