Het valt tot nu toe mee met de vorst in de Nederland en dat biedt een mooie gelegenheid om nog wat aan de tuin te doen. Zolang het niet vriest kun je planten en bomen blijven planten, bijvoorbeeld winterbloeiers als Helleborus, winterheide of Viburnum. De hele maand januari is geschikt om fruitbomen, struiken en planten te snoeien. En wat dacht u van het gereedschap eens nalopen en zo nodig slijpen en bewegende delen smeren?

Deze maand is ook geschikt om de grond te verbeteren en kalkbemesting aan te brengen, bijvoorbeeld groenkalk. De effectieve werking is slechts 6 weken en de meest ideale tijd om te strooien is half januari.

Wie grote bomen in zijn tuin heeft kan in januari de wilde scheuten verwijderen die uit de grond komen rond de stammen van vruchtbomen. Niet door te snoeien (want dan komen ze weer terug), maar door ze stevig vast te pakken en los te draaien. Mulch (dek­laag van compost, potgrond of an­der ma­te­ri­aal) in de boomspiegel rond de stam van een fruitboom, is een goede voeding en voorkomt dat de grond boven de wortels dichtslaat.

Let op bij vorst

En wanneer het wel mocht gaan vriezen? Wees dan voorzichtig met bevroren gras. Loop er niet overheen, dat kan later dode, bruine plekken in het gazon geven. Bij zogenoemde kale vorst (zonder sneeuw of ijzel) en felle zon kunnen groenblijvende planten uitdrogen. Als de grond bevroren is, kunnen de planten het vochtverlies immers niet compenseren. Het is verstandig ze dan tijdelijk aan de zonzijde af te dekken met bijvoorbeeld tuinvlies. Dat is vooral belangrijk bij heesters die nog niet zo lang geleden zijn geplant. Kijk ook naar de planten die in potten of bakken buiten staan of ze bij vorst geen schade oplopen.

Strooi met zand

Bij sneeuw of gladheid kun je beter scherp zand strooien dan pekel of zout; dit is beter voor de planten. Bij het schoonvegen van het terras of de paden tussen de planten, wordt de sneeuw en het zout tussen de planten geveegd en dat kan tot zoutvergiftiging bij de planten leiden. Dat betekent vergeeld blad en een groeiachterstand.

Help vogels en het vijverleven

Wie vogels te eten wil geven, kan dat het best doen met zo gevarieerd mogelijk voer met ongebrande pinda’s, vetbollen, stukjes fruit en zaden. Dit voorkomt dat de vogels de vitaminen gaan zoeken in knoppen van struiken. Denk overigens ook aan de Tuinvogeltelling op 28, 29 en 30 januari!

De vijverbezitters kunnen het leven in het water helpen door sneeuw van het ijs te verwijderen; sneeuw belemmert de lichtinval en daarmee de werking van de vijverplanten. Bij een lange vorstperiode is het beter om een gat in het ijs te maken. Niet door te hakken, maar een pan met heet water op het ijs te zetten.

Meer en uitgebreide tuintips voor januari zijn onder ander te vinden op de site van De Tuinen van Appeltern(externe link).