Het is bij de wilde konijnen af. Dat zeggen we als mensen een nogal enthousiast seksleven hebben. Je zou dus denken dat het met het nageslacht van konijnen wel snor zit. Maar toch staan konijnen dit jaar voor het eerst op de rode lijst omdat het niet goed gaat met hun soort.

Konijn

Een voedster (zo heet een vrouwtjeskonijn) is bijna na elke paring zwanger. Maar 60 procent van de zwagerschappen mislukt, vooral wanneer er weinig eiwitrijk voedsel is. Komen er wel kleine konijntjes, dan kan moeder direct na de geboorte al weer worden gedekt.

Aan de voortplantingsdrift zal het dus niet liggen om de soort in stand te houden. Maar het leefgebied van konijnen wordt bedreigd. Vooral in de duinen heeft de begroeiing het moeilijk omdat er veel stikstof neerslaat. Landinwaarts zie je ze nog wel vaak, en dan ook steeds vaker in stedelijk gebied bijvoorbeeld op sportvelden of een begraafplaats.  Ook in Overijssel zijn konijnen nog talrijk. En hoe gewoon het ook is om een konijn te zien, zo langzamerhand is het dus toch ook een beetje bijzonder.