Duurzaam ondernemen
Duurzaam ondernemen loont en kan op verschillende manieren. Er zijn veel mogelijkheden waarbij u net een stapje verder kunt gaan dan uw wettelijke verplichtingen. De gemeente biedt advies en ondersteuning.

Onze in 2018 vastgestelde Agenda Duurzaam Twenterand heeft als uitgangspunt dat duurzaamheid een gezamenlijke opgave is van gemeente, ondernemers, inwoners en maatschappelijke partners.
Onder duurzaamheid verstaan we het verbeteren van de balans tussen economische, ecologische en sociale ontwikkeling, waar bij ook effecten voor toekomstige generaties en effecten elders ter wereld worden meegenomen. Wij werken hieraan samen met onze partners, met focus op de thema’s Energietransitie, Circulaire Economie en Klimaatadaptatie.
Praktische informatie en ter ondersteuning
-
Zonnekaart Twenterand
Is het dak van uw bedrijf geschikt voor zonne-energie? twenterand.zonnekaart.nl(externe link) is een speciale website waarop inwoners van Twenterand zelf kunnen kijken of hun eigen dak geschikt is voor zonne-energie (zonnepanelen of zonneboilers).
-
Aardgasvrij bouwen
Nederland gaat op termijn stoppen met het gebruik van aardgas voor het verwarmen van woningen en andere gebouwen. Ook voor kleine bedrijfsgebouwen die kleinverbruiker zijn van aardgas geldt sinds 1 juli 2018, dat deze niet meer worden aangesloten op het aardgasnet. Er is sprake van een kleinverbruiker wanneer de gasmeter niet meer dan 40 kubieke meter gas per uur doorlaat. Meer informatie
-
Laadpunten elektrisch rijden
Voor vragen over (openbare) elektrische laadpunten (locatie of plaatsing voor elektrische auto’s), kunt u contact opnemen met de gemeente.
-
Circulair ondernemen
Vroeg of laat krijgt ook u ermee te maken: de circulaire economie. Een economie waarbij we slimmer omgaan met grondstoffen. Het kabinet zet hier vol op in. Bedrijven moeten in 2030 minimaal 50% minder mineralen, fossiele grondstoffen en metalen gebruiken. Dat is hard nodig om klimaatverandering tegen te gaan.
Hoe u als ondernemer of gemeente daaraan bijdraagt? Hier vindt u de informatie die u op weg helpt en ondersteunt(externe link).
Financiering, subsidies en fiscale mogelijkheden
-
Landelijke subsidies
De rijksoverheid stimuleert duurzaam ondernemen en stelt hiervoor subsidies beschikbaar:
- Energiesubsidies energie(externe link)
- Energiesubsidies (externe link) -
Provinciale subsidies
De provincie Overijssel zet in op duurzaamheid met het programma Overijssel heeft Nieuwe Energie. Hier vindt u meer informatie over het programma en de subsidiemogelijkheden(externe link).
Bij het subsidieloket van de provincie zijn verschillende subsidies te vinden voor ondernemers: www.overijssel.nl/loket/subsidies(externe link) -
Energiefonds Overijssel
Energiefonds Overijssel levert een financiële bijdrage aan ondernemingen, organisaties en projecten die energie besparen of energie opwekken uit hernieuwbare bronnen. Dit fonds is er voor grote investeringen. Meer informatie: www.energiefondsoverijssel.nl(externe link)
-
Subsidie duurzaam bedrijventerrein Oosterweilanden
Met het Bedrijventerrein Oosterweilanden heeft de gemeente een hoge duurzaamheidsambitie. U kunt voor dit bedrijventerrein een subsidie krijgen op de grondprijs met een goede duurzaamheidsscore. Naast deze subsidie kunt u ook een bonus verdienen voor een meer natuurvriendelijke inrichting van uw perceel. Meer informatie
-
Overijssel bespaart
MKB-ondernemers zijn vaak te weinig op de hoogte van hun plichten en mogelijkheden op het gebied van energiebesparing. Lees meer over de kansen die Overijssel Bespaart biedt op overijsselbespaart.nu(externe link)
Klimaat, energie en wettelijke regelgeving
-
Energiebesparingsplicht
In het Activiteitenbesluit milieubeheer is de energiebesparingsplicht opgenomen. Hierin staan de verschillende maatregelen die bedrijven en organisaties moeten nemen op het gebied van energie besparen. De maatregelen die genomen dienen te worden, verdienen zichzelf binnen 5 jaar terug. Bedrijven en organisaties zijn verplicht deze maatregelen te nemen als ze per jaar meer dan 50.000 kWh of 25.000 m3 aardgas verbruiken. Op de site van het Rijksdienst voor Ondernemen staan de ‘Erkende Maatregelenlijsten voor energiebesparing’ (EML)(externe link), op deze lijsten staan per branche erkende maatregelen die voldoen aan de energiebesparingsplicht. Ook op de website van Kenniscentrum Infomil kunt u zien welke erkende maatregelen voor energiebesparing(externe link) er zijn.
-
Informatieplicht
Vanaf 1 juli 2019 geldt de informatieplicht energiebesparing voor bedrijven die meer dan 50.000 kWh of meer dan 25.000 m3 aardgas gebruiken. Zij hebben een energiebesparingsplicht. Bedrijven en organisaties moeten de genomen maatregelen rapporteren, dit kan gedaan worden aan het e-loket van www.rvo.nl(externe link). U kunt controleren of uw bedrijf of organisatie verplicht is zich aan de energiebesparingsplicht en de informatieplicht te houden via infographics.rvo.nl/informatieplicht(externe link) .
-
Omgevingsdienst Twente
Als u meer informatie wilt over de energiebesparingsplicht en de informatieplicht kunt u contact opnemen met de Omgevingsdienst Twente(externe link).
Meer informatie en handige links
-
Energy CheckUp
De MKB Energy CheckUp (externe link)voorziet in een gratis online scan, benchmarkgegevens, advies en informatie over energiebesparingsmaatregelen voor kantoorpanden in het midden- en kleinbedrijf én voor gebouwen in de horeca, dienstverlening, food, non-food en retail.
MKB Energy CheckUp is een gezamenlijk project van MKB-Nederland, VNO-NCW, CCS Energieadvies en enkele Europese partners, in nauwe samenwerking met branchverenigingen zoals UNETO-VNI. De Europese Unie subsidieert het project.
-
Regionale netwerken in Twente
In de Agenda voor Twente is een Actielijn voor Circulaire economie en duurzaamheid opgenomen. Meer informatie(externe link)
-
Stichting Pioneering
In de Stichting Pioneering(externe link), platform voor vernieuwers in de bouw, werken ondernemers, kennisinstellingen, overheid én opdrachtgevers met elkaar samen aan o.a. innovatie en duurzaamheid Gemeente Twenterand is deelnemer van Pioneering. -
KVK
www.kvk.nl(externe link) -
Maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO)
Duurzaam of Maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO) worden in Nederland vaak als synoniemen gebruikt. Men verstaat hieronder zodanig ondernemen dat de aandacht voor milieu, sociaal-ethische en winst gebalanceerd is en afgestemd is op de verwachtingen van de stakeholders (belanghebbenden) van de onderneming. Meer informatie: www.duurzaam-ondernemen.nl(externe link)
-
Duurzaam MKB
Op de website Duurzaam MKB (externe link)van Stimular staat speciaal voor de detailhandel heldere informatie en een aantal instrumenten om zelf aan de slag te gaan met duurzaam en maatschappelijk verantwoord ondernemen
-
Circulair ondernemen
Circulaire economie is een systeemvernieuwende economie gedreven vanuit maximaal waardebehoud van grondstoffen en energie. Wanneer bedrijven, kennisinstellingen, overheden, maatschappelijke organisaties en inwoners gaan samenwerken kunnen alle elementen uit het systeem fundamenteel vernieuwd of herschikt te worden. Re-create (y)our environment. Een multidisciplinaire en sector-overstijgende aanpak is dus nodig voor circulaire innovatie. Om de kansen in Oost-Nederland optimaal te benutten moeten we horizontale verbindingen leggen en samenwerking buiten de traditionele keten tot stand brengen. Door collectief en regionaal in te zetten op een circulaire economie kan de regio Oost-Nederland met het oog op het daadwerkelijk realiseren van die nieuwe economie een icoonfunctie vervullen. Meer informatie: www.circles.nu(externe link) en servicepunt-circulair.nl(externe link)