Het klimaat verandert en grondstoffen raken op. Om ervoor te zorgen dat gemeente Twenterand een fijne plek blijft om te wonen en werken, maken we steeds vaker duurzame keuzes. Duurzaamheid gaat bijvoorbeeld over energie besparen, opwek van duurzame energie, klimaatadaptatie, biodiversiteit, afval scheiden en hergebruik. Hierover heeft de gemeente in 2018 afspraken gemaakt in de Agenda Twenterand Duurzaam Doen. Hierbij werkt de gemeente graag samen met jou als inwoner of ondernemer. Kijk hoe je zelf een steentje kunt bijdragen of lees hier meer over wat de gemeente doet.

Wat kun je zelf doen?

Duurzaam huis

Je kunt verschillende maatregelen nemen in jouw huis om energie te besparen. Kies bijvoorbeeld voor energiezuinige apparaten, isoleer je huis of plaats zonnepanelen. Zo verlaag jij je energierekening en werk je mee aan een duurzamer Twenterand.

Lees meer

Groene, bloeiende tuin en buurt

Extreem weer. Daar hebben we steeds vaker last van. Het ene moment is het extreem warm en zit je dagenlang te zweten. Het andere moment komt de regen met bakken uit de lucht. Met een groene tuin en buurt zorgen we ervoor dat we minder last hebben van de gevolgen van extreem weer. 

Lees meer

Duurzaam ondernemen

Ook in jouw bedrijf kun je aan de slag met duurzaamheid. Bijvoorbeeld door jouw bedrijfspand te verduurzamen, laadpalen te plaatsen of slimmer om te gaan met grondstoffen.

Lees meer

Afval scheiden en hergebruiken

Door afval apart in te zamelen, voorkomen we dat schadelijke stoffen in het milieu terecht komen. Ook kunnen we grondstoffen hergebruiken voor nieuwe spullen en verpakkingen. Afval scheiden kan thuis, daarnaast kun je oude of kapotte spullen inleveren bij de milieustraat, kringloop of een van de andere inleverpunten.

Lees meer

Wat doet de gemeente?

Zoekgebied voor windenergie (ATT / Zuidoost Vriezenveen)

De gemeenten Almelo, Tubbergen en Twenterand en de provincie Overijssel onderzoeken samen de mogelijkheden voor windmolens in het gebied op de grens van de drie gemeenten. In een gezamenlijk proces worden alle belangrijke onderwerpen in kaart gebracht. 

Lees meer

Zonnepark voor Oosterweilanden

In 2019 heeft gemeente Twenterand een eigen zonnepark laten bouwen in Vriezenveen. Het zonnepark ligt langs de N36, op het bedrijventerrein Oosterweilanden. Gemeente Twenterand is de eigenaar van het zonnepark.

Lees meer

Beleidskader duurzame energie

De gemeenteraad heeft in april 2023 het beleidskader Duurzame Energie vastgesteld. Het beleidskader geeft duidelijkheid over de visie van gemeente Twenterand op opwek van duurzame energie en de kaders voor duurzame energieprojecten.

Lees meer

Regionale Energie Strategie (RES)

Nederland is verdeeld in 30 energieregio’s. Overheden, inwoners, bedrijfsleven, netbeheerders, energiecoöperaties en maatschappelijke organisaties werken in deze regio’s samen om duurzame energie op te wekken. 

Lees meer

Warmtevisie

De gemeenteraad heeft in december 2021 de Warmtevisie vastgesteld. In de Warmtevisie hebben we bepaald hoe we in Twenterand willen overstappen naar huizen en gebouwen zonder gas. Welke stappen zetten we op welk moment?

Lees meer

Klimaatadaptatie in Twenterand

Extreem weer. Daar hebben we steeds vaker last van. Het ene moment is het extreem warm en zit je dagenlang te zweten. Het andere moment komt de regen met bakken uit de lucht. In Twenterand maken we onze dorpen water- en hitteproof.

Lees meer

Grondstoffenmonitor

Ben je nieuwsgierig hoeveel grondstoffen en afval ingezameld wordt in Twenterand? Elk jaar wordt er bekeken hoeveel grondstoffen en afval er is ingezameld in de gemeente Twenterand. 

Lees meer

Biodiversiteit

Hier leggen we uit wat biodiversiteit precies is, waarom wij dit belangrijk vinden en zetten we op een rij wat de gemeente Twenterand doet om de biodiversiteit te verbeteren.

Lees meer