Nederland is verdeeld in 30 energieregio’s(externe link). Overheden, inwoners, bedrijfsleven, netbeheerders, energiecoöperaties en maatschappelijke organisaties werken in deze regio’s samen om duurzame energie op te wekken. Gemeente Twenterand is onderdeel van energieregio Twente en werkt mee aan RES Twente.

Afspraken over duurzame energie

In de eerste versie van de RES hebben we in Twente samen onderzocht wat de mogelijkheden zijn. Waar is plek om duurzame energie op te wekken? En hoeveel? Valt de keuze op windmolens, op zonnepanelen of een combinatie daarvan? Waar kunnen daken worden benut? Is daar aansluiting op het energienetwerk en kan dat netwerk al die energie aan? Welke warmtebronnen zijn te gebruiken zodat wijken en gebouwen van het aardgas af kunnen? Hoe zorgen we er voor dat 50% van de opgewekte energie eigendom wordt van de lokale gemeenschap? Hoe worden inwoners betrokken? En kunnen we met elkaar de uiteindelijke plek en vorm van duurzame energie accepteren? Al deze afwegingen samen vormen de RES. De RES is dus een manier om in de regio samen te werken aan de energietransitie. Maar het is ook een document, waarin de gezamenlijke keuzes en koers voor 2030 beschreven staan. Lees meer over de Energiestrategie Twente(externe link).

Bijdrage van gemeente Twenterand

In Twente hebben alle gemeenten samen afgesproken dat we in 2030 samen 1,5 TWh duurzaam willen opwekken met een mix van zonne- en windenergie. Twenterand heeft afgesproken dat zij daaraan willen meewerken door 82 GWh energie op te wekken in 2030.

Een deel van deze energie wekken we nu al op door zonnepark Oosterweilanden, zonnepark Flierbelten, zonnevelden bij rioolwaterzuiveringen en grote daken met zonnepanelen. Daarnaast onderzoeken we op dit moment de mogelijkheden voor windmolens in het zoekgebied ATT (Zuidoost Vriezenveen). Dit doen we samen met de gemeente Almelo, gemeente Tubbergen en provincie Overijssel. Klik hier voor meer informatie over het zoekgebied ATT.