Ze zijn het eerste bedrijf in Nederland dat cementloos beton produceerde en daarnaast ook nog eens marktleider is in bermverharding, de zogenoemde grasbetonblokken. Reden genoeg voor wethouder Aimée van der Ham en bedrijfscontactfunctionaris Jacqueline Tuinbeek om een kijkje te nemen achter de deuren bij Van den Bosch Beton op de locatie in Vriezenveen. Daar werden zij rondgeleid door directeur Jan Dirk Staman en bedrijfsleider Jan Schoonewille. “Wereldwijd is cement één van de grootste vervuilers”, legt Jan Dirk Staman de keuze uit om cementloos beton te produceren.

“Ons bedrijf ziet er van buiten misschien ouderwets uit, maar is van binnen een modern bedrijf”, vertelt Jan Dirk Staman aan de wethouder. Hij legt uit dat het bedrijf vooruitstrevend is en circulair met de grondstoffen van beton omgaat. “Al ons puin wordt naar een puinbreker gebracht en gebruiken we zelf weer in onze producten.” Ook gebruikt het bedrijf thermisch gereinigd grind en zand. Het voordeel hiervan is volgens de ondernemer dat de milieukosten hiermee nihil worden gehouden. “Wij zijn daarin enorm vooruitstrevend en lopen hiermee voorop in Nederland.”

Al 100 jaar een familiebedrijf

Tijdens de rondleiding vertelt Jan Dirk Staman enthousiast dat hij de vierde generatie in het familiebedrijf is, dat een locatie in zowel Almelo als Vriezenveen heeft. De start van het bedrijf was oorspronkelijk in 1914 in Vriezenveen, waar de materialen destijds vanuit Lemelerveld per sloep naar Vriezenveen werden vervoerd. In die periode werden banden nog met drie man sterk geproduceerd. Inmiddels staan er gemoderniseerde robots die dezelfde dagproductie in circa 4 uur realiseren en waardoor zwaar fysiek werk niet meer nodig is. Na de Tweede Wereldoorlog startte het bedrijf een tweede locatie in Almelo, waar destijds de eerste steenmachine werd aangeschaft. In het jaar 2000 is de bouwmaterialentak van het bedrijf overgenomen door een ander bedrijf en heeft Van den Bosch Beton zich gespecialiseerd in het produceren van betonbestratingsmaterialen voor de overheidssector. Vanwege de gunstige ligging aan het Twentekanaal is het hoofdkantoor in Almelo gevestigd. “De grondstoffen worden daar gelost en komen per vrachtwagen vervolgens naar Vriezenveen”, vertelt Staman.

De toekomst

Bij Van den Bosch Beton werken momenteel ongeveer 80 mensen. Hoe de toekomst eruit ziet? Het familiebedrijf is inmiddels versterkt door de kinderen, die elk hun eigen weg bewandelen binnen het bedrijf. Toch vindt de ondernemer het ingewikkeld om zich te bemoeien met de opvolging en heeft daarom een ondersteunende instantie (Ondernemersacademie) ingeschakeld. “Ik wil mijn eigen kinderen niet keuren”, aldus Jan Dirk. Wethouder Aimée van der Ham ziet dit als een positieve ontwikkeling: “Mooi dat jullie al bezig zijn met de opvolging binnen het bedrijf en daarbij het goede willen behouden.”

Aimee van der Ham bij van de Bosch Beton