De inhoud is geladen.

Wet Maatschappelijke Ondersteuning

Lukt het u niet (meer) om u zelfstandig te redden? Dan kunt u in veel situaties geholpen worden door uw partner, kinderen, familie, vrienden of buren. Ook kunt u gebruik maken van voorzieningen in uw buurt. Zoals activiteiten, vrijwilligers(werk), klusjesdiensten en boodschappenservice. Kijk voor deze activiteiten en diensten op https://www.twenterand.nl/vrij-toegankelijk-ondersteuningsaanbod.

Heeft u meer hulp nodig dan uw omgeving kan bieden? Dan kunt u ondersteuning vragen vanuit de Wmo (Wet maatschappelijke ondersteuning). Voor Wmo ondersteuning kunt u terecht bij de gemeente Twenterand en de Zorginformatiepunten in de verschillende kernen. De contactgegevens van de Zorginformatiepunten vindt u op Zorginformatiepunt - ZorgSaam Twenterand.

Abonnementstarief

Voor hulp of ondersteuning vanuit de Wmo betaalt u een eigen bijdrage, genaamd het abonnementstarief. Het abonnementstarief bedraagt € 19,00,- per maand. Vanaf 1 januari 2024 verandert de eigen bijdrage van € 19,- naar maximaal € 20,60 per maand. Het Centraal Administratie Kantoor (CAK) incasseert namens de gemeente de eigen bijdrage. Meer informatie vindt u op Home - CAK (hetcak.nl).

Meldformulier Wmo

Op dit formulier https://www.twenterand.nl/form/meldformulier-wmo/melding-voor-nieuwe-zorg-of-het-voortzetten-van-bestaande-zorg-0 kunt u aangeven welke problemen u ervaart bij het zelfstandig wonen, het verplaatsen en bij het deelnemen aan de samenleving. Op basis van dit ingevulde formulier voeren wij een gesprek met u waarin we gezamenlijk uw probleem in kaart brengen. Wanneer we een voorziening aanvragen, krijgt u hierover schriftelijk de beslissing van de gemeente.

Cliëntondersteuning

Een gesprek met de gemeente of een (zorg)organisatie kan lastig zijn. Bijvoorbeeld omdat u niet weet wat u moet vragen. Of omdat het ingewikkeld is. Vraag dan een cliëntondersteuner mee. Een ervaren iemand denkt met u mee en helpt u totdat u zelf weer verder kunt. De hulp is gratis en de medewerker kijkt naar wat voor u het beste is.

In de gemeente Twenterand wordt ondersteuning geboden door MEE IJsseloevers, Stichting Evenmens Twenterand, Avedan maatschappelijk werk en ZorgSaam Twenterand. U vindt hieronder de contactgegevens

 • Evenmens Twenterand
  T. 0546 - 89 83 72
  E. info@evenmens.nl
   
 • Avedan maatschappelijk werk
  T. 088 - 040 38 00
  E. info@avedan.nl
   
 • Welzijn/Zorginformatiepunt ZorgSaam Twenterand
  T. 0546 - 481 450 / 0546 - 481 456
  E. contact@zorgsaamtwenterand.nl
   
 • MEE IJsseloevers
  T. 088 - 633 0 633
  E. info@meeijsseloevers.nl