Naar aanleiding van de asbestbrand in Vroomshoop krijgen we aan de telefoon en via social media veel vragen over verschillende onderwerpen. Daar willen we u graag over informeren.

Ik woon buiten het vastgestelde verspreidingsgebied, maar toch denk ik dat er asbest in mijn tuin ligt. Wat kan ik doen?

Van het verspreidingsgebied is vastgesteld dat er asbestdeeltjes liggen. De eigenaar van het afgebrande pand heeft Hein Heun ingeschakeld om de deeltjes in dat gebied weg te halen. Buiten dat gebied is in principe dus geen asbest gevonden. Inwoners die toch het idee hebben dat er asbest op hun perceel ligt, kunnen dat melden bij de Omgevingsdienst Twente (ODT). Telefoonnummer is (0546) 749 500, mailadres is info@odtwente.nl, bereikbaar van 8.30 tot 17.00 uur.

Ik woon in het vastgestelde verspreidingsgebied, maar wil niet wachten tot mijn perceel schoon wordt gemaakt. Ik wil het zelf schoonmaken of ik wil gewoon in mijn tuin aan de slag. Wat kan ik doen?

Het advies is om voor de schoonmaak van het perceel niet in de tuin te gaan werken of te gaan spitten. Het is ook niet verstandig zelf schoon te gaan maken. Asbest is niet ongevaarlijk. Daarom maakt een gespecialiseerd bedrijf de wijk schoon, met gebruikmaking van speciaal gereedschap en beschermende werkkleding. Zelf schoonmaken kan bovendien mogelijk gevolgen hebben voor het verkrijgen van een zogeheten certificaat van vrijgave. Dit certificaat is een bewijs dat het perceel asbestvrij is. Dit kan van belang zijn voor inwoners bij eventuele verkoop van de woning.

Mijn ventilatiesysteem stond tijdens de brand aan of heb ik niet direct uitgezet. Kan deze weer veilig aan?

Ja. Ook als het ventilatiesysteem tijdens de brand heeft aangestaan kunt u het gewoon weer aanzetten of aan laten staan.  Eventueel aanwezige asbestvezels zullen door het ventileren weer naar buiten worden afgevoerd. Goed ventileren is altijd belangrijk, het is dus belangrijk dat u uw ventilatiesysteem aan heeft. 

Ramen en deuren kunnen open

Er zijn veel vragen over het sluiten van ramen en deuren. Zondag 4 februari was het advies tijdens en meteen na de brand om ramen en deuren te sluiten. Inmiddels is dat niet meer nodig. Ramen en deuren kunnen gewoon weer opengezet worden.

Water in het riool

Na het afspuiten van de auto’s loopt het water in het riool. Mensen vragen zich af of dat niet schadelijk is.  Er zijn filtersystemen geplaatst bij de wasplaatsen. Deze filteren het grootste vuil. Daarnaast worden de resten die in het riool terechtkomen door het waterzuiveringsbedrijf gezuiverd.

Hond uitlaten?

Honden kunnen gewoon aan de riem uitgelaten worden. Wel is het verstandig om voordat u weer naar binnengaat, de poten van de hond af te spoelen.

Is er sprake van asbestmateriaal in het gebied?

Er is asbestmateriaal neergekomen in het gebied ten oosten van de brandhaard. Dat is het gebied dat grofweg begrensd wordt door de Stobbelaan, Stationslaan en de Europasingel. De gemeente Twenterand laat op dit moment onderzoeken hoe groot het gebied precies is. In de tussentijd wordt begonnen met het opruimen van het materiaal in de openbare ruimte.

Wat doe ik als ik asbestmateriaal aantref?

Bij deze brand is asbestmateriaal betrokken. Asbest is een kankerverwekkende stof, als je lange tijd grote hoeveelheden losse asbestvezels inademt kan je een grotere kans op kanker krijgen.  Heb je het vermoeden dat je asbestmateriaal hebt aangetroffen? Laat het liggen en raak het niet aan. Voorkom dat er stukjes in je woning terecht komen, bijvoorbeeld via je schoenen, kinderwagen of huisdieren. Spoel het zo nodig buiten met water af.

Moet ik beschermende kleding dragen als ik naar buiten ga?

De werknemers van een gespecialiseerd bedrijf voor onderzoek en/of schoonmaak komen bijna dagelijks in contact met asbest en dragen daarom beschermende kleding. Voor anderen is het contact zo kort en daarmee het risico zo minimaal dat je geen beschermende kleding nodig hebt.

Kan ik wel gewoon met de auto of de trein reizen?

Treinverkeer is vooralsnog gestremd (https://www.prorail.nl/nieuws/geen-treinverkeer-mogelijk-tussen-almelo-en-marienberg(externe link)(externe link)), omdat ook op het spoor opgeruimd moet worden. De gemeente adviseert inwoners niet zelf materiaal te gaan opruimen en zoveel mogelijk ramen en deuren gesloten houden. Om te voorkomen dat door middel van autoverkeer asbestmateriaal het gebied verlaat, zijn er op twee plekken zogeheten wasplaatsen opengesteld, waar inwoners hun voertuig kunnen laten afspuiten.

Mag ik wel gewoon naar buiten?

U kunt gewoon naar buiten. Het advies is:

  • Laat asbestverdacht materiaal liggen en raak het niet aan
  • Voorkom dat er stukjes in je woning terechtkomen
  • Spoel schoenen, kinderwagens, automatten, huisdierpoten goed af met water
  • Op verschillende plekken worden rond de middag 4 februari drie plekken zogeheten wasplaatsen opengesteld. Hier kunt u uw voertuig afspuiten. 

Is de situatie gevaarlijk voor de volksgezondheid?

Van het langdurig inademen van veel asbest kan je na lange tijd kanker krijgen. Nu de asbestbrand zelf voorbij is is de hoeveelheid asbest in de lucht weer minder.  Kankerverwekkende stoffen zoals asbest horen niet in het milieu, daarom worden de deeltjes opgeruimd. Laat kinderen voorlopig niet buiten spelen in dit gebied en voorkom dat ze met stukjes gaan spelen of mee naar binnen nemen. Speeltuintjes in het gebied worden afgezet met afzetlint. Ook wordt het aangeraden niet in de (volks)tuin te werken. Eet ook geen voedsel uit de volkstuin.

Waar kan ik terecht met vragen?

Heeft u vragen over de brand aan de Havenstraat? U kunt bellen met de gemeente Twenterand (0546) 840 840. 

Voor vragen met betrekking tot gezondheid kunt u contact opnemen met de GGD, team Milieu en Gezondheid: Milieuengezondheid@ggdijsselland.nl

Informatie over asbest op ww.ggd.leefgomgeving.nl: Rook- en roetoverlast bij brand (ggdleefomgeving.nl)(externe link)