Na een aanbestedingsprocedure zijn zes taalaanbieders aangewezen die de inburgeraars in Twente vanaf 1 januari 2022 de Nederlandse taal gaan leren. Op donderdag 28 oktober is de samenwerking tussen de 14 Twentse gemeenten en de aanbieders bezegeld met de ondertekening van de contracten.

Op 1 januari treedt de nieuwe Wet inburgering in werking. Het doel van de nieuwe wet is dat inburgeringsplichtigen zo snel mogelijk meedoen in onze maatschappij. Gemeenten voeren de regie over het inburgeringsproces. Binnen deze nieuwe wet moeten inburgeringsplichtigen de Nederlandse taal op een zo hoog mogelijk niveau leren. Hiervoor zijn verschillende leerroutes: de onderwijsroute, de zelfredzaamheidsroute en de reguliere B1-route.

Leerroutes
Gemeenten zijn verantwoordelijk voor het inkopen van deze leerroutes. Voor de zomer heeft er een regionale aanbestedingsprocedure gelopen voor de B1-route. Veruit de grootste groep inburgeraars zal deze route gaan volgen. Zij leren zo snel mogelijk de Nederlandse taal en vergroten hun perspectief op de arbeidsmarkt door het leren van de taal te combineren met (vrijwilligers)werk.

Divers aanbod

Zes taalaanbieders (ROC van Twente, Saxion hogescholen, Windesheim, Taalswitch, het Budak College en WES Educatie) hebben de aanbesteding gegund gekregen. Dit zorgt voor een divers aanbod. Hierdoor kunnen inburgeraars terecht bij de taalaanbieder die het beste aansluit op hun leerbehoefte.

Op de foto staan onder meer de taalaanbieders die in West Twente actief worden. Daarbij gaat het om vertegenwoordigers van het ROC van Twente, Taalswitch, Het Budak College en Windesheim. Verder zijn nog te zien de wethouders Rob Christenhusz (Oldenzaal) als regionaal portefeuillehouder inburgering, Jurgen van Houdt (Enschede), Mariska ten Heuw (Hengelo), Ilse Duursma (Dinkelland), Antoon Peppelman (Haaksbergen), Michel Kotteman (Borne), Erik Wessels (Rijssen-Holten) en Pieter van Zwanenburg (Hof van Twente).