De gemeente Twenterand, het Samenwerkingsverband voor voortgezet onderwijs (SWV23-01) en Impluz slaan de handen ineen voor hoogbegaafde jeugdigen. Hiermee is Twenterand één van de eerste gemeenten waar de zorg, gemeente en onderwijs op dit gebied intensief met elkaar samenwerken. Het doel is om problemen die vaak ontstaan door meer- en hoogbegaafdheid in een eerder stadium te herkennen. Wethouder Mark Paters geeft aan: “Wij zien al jaren een toename aan hulpvragen op het gebied van hoogbegaafdheid. Vaak gaan deze kinderen naar zwaardere jeugdhulp. Hoe mooi zou het zijn als wij deze zonder indicatie voorafgaand aan problemen kunnen helpen?”

Meer- en hoogbegaafdheid is niet altijd een zege. Veel mensen denken dat bij deze mensen alles vanzelf gaat, maar juist is vaak het tegendeel waar. Het onderwijsaanbod voor kinderen met meer- en hoogbegaafdheid is niet altijd passend en gaat vaak te langzaam. Hierdoor kunnen zij boos en gefrustreerd kunnen raken. Steeds meer kinderen met meer- en hoogbegaafdheid lopen vast in het onderwijs en lopen ook vast in het dagelijks leven. Zij worstelen bijvoorbeeld met prikkels, zelfbeeld en perfectionisme. 

Gespecialiseerd in meer- en hoogbegaafdheid

Het Samenwerkingsverband voor voortgezet onderwijs heeft zich de afgelopen jaren gespecialiseerd in meer- en hoogbegaafdheid. Dit heeft als gevolg dat kenmerken van hoogbegaafdheid bij de jeugd steeds beter herkend worden. Zo viel het de scholen en specialisten hoogbegaafdheid op dat veel van deze kinderen en ouders tegen dezelfde soort vragen aanliepen. Annemarie Been (specialist hoogbegaafdheid SWV23-01) geeft aan: ‘Vragen waar jongeren met meer- en hoogbegaafdheid mee worstelen hebben onder andere te maken met: perfectionisme, prestatiedruk, zelfwaardering en hoe zij zich verhouden tot de maatschappij. ’ Het betrof vaak vragen op sociaal-emotioneel gebied waar de school niet altijd een antwoord op heeft.

Samenwerking tussen gemeente, zorg en onderwijs

Bovenstaande signalen heeft het Samenwerkingsverband voor voortgezet onderwijs besproken met de gemeente Twenterand. Daar is Impluz ook bij betrokken. Zo ontstond een goede samenwerking tussen onderwijs, zorg en gemeente. Gezamenlijk hebben zij gekeken wat de hulpvragen zijn en hierop een groepstraining gecreëerd waar jeugdigen naar toe kunnen zonder een indicatie. “Wat vorig jaar begon als een wens om deze jeugdigen preventief te helpen wordt in 2024 werkelijkheid. We zijn trots op deze mooie en effectieve samenwerking”, zegt wethouder Paters.

Training

In januari 2024 begint dan ook een training voor jeugdigen met meer- en hoogbegaafdheid in Twenterand. Wil je hier meer over weten of wil jij je aanmelden? www.impluz.nl/cursussen(externe link) Of bel/mail het secretariaat van Impluz (0570-604900); info@impluz.nl