Op uitnodiging van bemiddelaar Mona Keijzer deelden wethouder Arjan Hof (gem. Twenterand) en wethouder Egbert Nijenbanning (gem. Hellendoorn) vrijdagmorgen hun zorgen over de schade-afhandeling. “We zijn blij met de inzet van Mona Keijzer en hebben vertrouwen in haar aanpak. We hadden een goed gesprek. Op de vraag wat er nodig is om verder te kunnen, is ons belangrijkste advies: maak in de eerste plaats werk van schadeherstel. Dat is pure noodzaak voor de leefbaarheid van onze inwoners.”

Na een groot aantal gesprekken met kanaalbewoners, ging Mona Keijzer nu in gesprek met de twee wethouders. De gezamenlijke visie van beide gemeenten op de ontstane situatie werd met bemiddelaar Keijzer gedeeld.

Herstel van schades

Beiden gemeenten zien dat het proces van schadeafhandeling te lang duurt. “De menselijke maat is te veel uit het oog geraakt. Wat ons betreft moet de focus volledig te komen liggen op herstel van de schades”, vertelt wethouder Egbert Nijenbanning naar aanleiding van het gesprek. “En daarbij moeten we onze bewoners en ondernemers echt ontzorgen. Het is nu allemaal veel te ingewikkeld en onzeker. Zorg dus dat de schades worden opgelost”, vult wethouder Arjan Hof aan.

Samenwerken en vooruitkijken  

“Op de huidige manier komen we niet verder. Er is tot nu toe weinig schade hersteld”, vertelt Arjan Hof verder. “Als het zo doorgaat, verwacht ik dat veel schade niet of maar deels wordt hersteld. Dat leidt tot veel onzekerheid en ongelijkheid. Dit moet echt anders.” Beide gemeenten willen een toekomstgerichte samenwerking en geven dat Mona Keijzer mee. Met zowel bewoners, ondernemers, gemeenten, het waterschap als de provincie Overijssel. Egbert Nijenbanning: “Ik realiseer me dat we dan eerst grote stappen moeten zetten om te werken aan vertrouwensherstel, maar alleen met achterom kijken en blijven hangen in het aansprakelijkheidsverhaal, komen we niet verder.”