De gemeente Twenterand zet extra identiteitscontroles in bij de publieksbalies. Hiermee wil de gemeente misbruik van persoonsgegevens, ook wel bekend als identiteitsfraude, tegengaan. De balies zijn daarvoor uitgerust met document-, pasfoto- en gezichtsscanners.

Wie een paspoort, identiteitskaart of rijbewijs aanvraagt, wordt gevraagd in een camera te kijken voor een scan van het gezicht.

Gezichtsscanner

De gezichtsscanner maakt identificatie eenvoudiger en sneller. De scanner vergelijkt de persoon met de foto’s op identiteitsdocumenten en pasfoto's. Veranderingen van uiterlijke kenmerken, zoals bijvoorbeeld verandering van kapsel of gezichtsbeharing, heeft hierop geen invloed. Hierdoor weten we 100 procent zeker dat de persoon aan de balie en het identiteitsdocument bij elkaar horen.

Documentscanner

De identiteit wordt ook vastgesteld door het controleren van het paspoort en de echtheid van reisdocumenten. Hierbij wordt een documentscanner gebruikt en worden online hulpmiddelen ingezet zoals een programma waarin te zien is hoe paspoorten en geboorteaktes uit andere landen eruitzien.

Fraude

De gegevens die de gemeente uit een document haalt en de scan die wordt gemaakt, worden niet bewaard. Tenzij er een vermoeden is van fraude. De gemeente deelt de gegevens niet met andere organisaties. Alleen in geval van fraude, gebruiken we het dossier als bewijs.

Meer weten over dit onderwerp? Lees dan de folder 'identiteitscontrole met document-, pasfoto- en gezichtsscanner.

Onderstaande animatie van de gemeente Aalsmeer laat zien hoe de extra controle in zijn werk gaat:

Zelf identiteitsfraude voorkomen?

Naast alle voorzorgsmaatregelen die de gemeente Twenterand treft, kunt u zelf ook helpen om identiteitsfraude of identiteitsdiefstal te voorkomen. Bekijk hier een aantal belangrijke tips.