De inhoud is geladen.

Zonnepark Oosterweilanden

In 2019 heeft gemeente Twenterand een eigen zonnepark laten bouwen in Vriezenveen. Het zonnepark ligt langs de N36, op het bedrijventerrein Oosterweilanden. Gemeente Twenterand is de eigenaar van het zonnepark.

Opbrengst

Per jaar wekken de 37.696 zonnepanelen gemiddeld 12 GWh op. Dat is genoeg voor zo’n 4.000 huishoudens! De opbrengst gebruikt de gemeente om andere duurzame initiatieven te betalen. Zo heeft de gemeente een duurzaamheidssubsidie opgezet met dit geld. Met deze subsidie betaalt de gemeente een deel van de kosten als inwoners hun huis isoleren. Daarnaast wordt de opbrengst bijvoorbeeld gebruikt om zwembad De Stamper in Vriezenveen betaalbaar te houden.

Inrichting van het terrein

Het zonnepark is ingericht als een fijne plek voor insecten en andere dieren. Zo zijn er verschillende insectenhotels en bijenkasten geplaatst. Ook zorgen schapen op het terrein dat gras op een natuurlijke manier wordt gemaaid. Naast het Zonnepark zijn twee vijvers uitgegraven. Na extreme regenbuien wordt regenwater hier tijdelijk opgevangen. Dit water stroomt daarna langzaam weg in de grond of via de naastgelegen sloten. Oeverzwaluwen kunnen zich nesten in de speciaal aangelegde zwaluwoevers van de bergingsvijver.