Wet Maatschappelijke Ondersteuning

Lukt het u niet (meer) om u zelfstandig te redden? Dan kunt u in veel situaties geholpen worden door uw partner, kinderen, familie, vrienden of buren. Ook kunt u gebruik maken van voorzieningen in uw buurt. Zoals activiteiten, vrijwilligers(werk), klusjesdiensten en boodschappenservice. Kijk voor deze activiteiten en diensten op https://www.twenterand.nl/vrij-toegankelijk-ondersteuningsaanbod.

Heeft u meer hulp nodig dan uw omgeving kan bieden? Dan kunt u ondersteuning vragen vanuit de Wmo (Wet maatschappelijke ondersteuning). Voor Wmo ondersteuning kunt u terecht bij de gemeente Twenterand en de Zorginformatiepunten in de verschillende kernen. De contactgegevens van de Zorginformatiepunten vindt u op Zorginformatiepunt - ZorgSaam Twenterand(externe link).

Abonnementstarief

Voor hulp of ondersteuning vanuit de Wmo betaalt u een eigen bijdrage, genaamd het abonnementstarief. Het abonnementstarief bedraagt € 19,00,- per maand. Bent u getrouwd of heeft u een partner? En is minimaal één van u nog geen 66 jaar en 4 maanden (AOW-leeftijd)? Dan hoeft u geen eigen bijdrage te betalen. Inwoners met een laag inkomen die gebruik maken van de Gemeentepolis betalen ook geen eigen bijdrage.

Het abonnementstarief wordt door het Centraal Administratie Kantoor (CAK) van uw bankrekening afgeschreven.

Meldformulier Wmo

Op dit formulier https://www.twenterand.nl/form/meldformulier-wmo/melding-voor-nieuwe-zorg-of-het-voortzetten-van-bestaande-zorg-0 kunt u aangeven welke problemen u ervaart bij het zelfstandig wonen, het verplaatsen en bij het deelnemen aan de samenleving. Op basis van dit ingevulde formulier voeren wij een gesprek met u waarin we gezamenlijk uw probleem in kaart brengen. Wanneer we een voorziening aanvragen, krijgt u hierover schriftelijk de beslissing van de gemeente.

Cliëntondersteuning

Een gesprek met de gemeente of een (zorg)organisatie kan lastig zijn. Bijvoorbeeld omdat u niet weet wat u moet vragen. Of omdat het ingewikkeld is. Vraag dan een cliëntondersteuner mee. Een ervaren iemand denkt met u mee en helpt u totdat u zelf weer verder kunt. De hulp is gratis en de medewerker kijkt naar wat voor u het beste is.

In de gemeente Twenterand wordt ondersteuning geboden door MEE IJsseloevers, Stichting Evenmens Twenterand, Avedan maatschappelijk werk en ZorgSaam Twenterand. U vindt hieronder de contactgegevens

 • Evenmens Twenterand
  T. 0546 - 89 83 72
  E. info@evenmens.nl
   
 • Avedan maatschappelijk werk
  T. 088 - 040 38 00
  E. info@avedan.nl
   
 • Welzijn/Zorginformatiepunt ZorgSaam Twenterand
  T. 0546 - 481 450 / 0546 - 481 456
  E. contact@zorgsaamtwenterand.nl
   
 • MEE IJsseloevers
  T. 088 - 633 0 633
  E. info@meeijsseloevers.nl