Westerhaars bedrijf levert grasmatondergrond grote voetbalclubs

Waarschijnlijk zal wethouder Van der Ham zich voortaan bij elke grasmat van een bekende voetbalclub afvragen of het speciale zand, dat onder de grasmat ligt, door A.J. Slaat uit Westerhaar-Vriezenveensewijk is getransporteerd. Ondernemer Alfred Slaat vertelde namelijk tijdens het bezoek van de wethouder vol trots dat zijn bedrijf verschillende clubs, zoals FC Twente, Go Ahead, NEC, PSV, maar ook Bayern Leverkusen, heeft voorzien van het speciale zand onder de grasmat. “Mooi om te weten dat een ondernemer uit onze gemeente een bijdrage aan deze voetbalvelden heeft geleverd”, aldus een enthousiaste wethouder.

Maar dat is niet het enige wat het bedrijf doet. De wethouder werd tijdens haar bezoek meegenomen in de historie én de toekomst van het bedrijf. De familie Slaat had vroeger drie verschillende transportbedrijven, namelijk in Den Ham, Vroomshoop en Westerhaar in dezelfde herkenbare kleuren. De opa van Alfred Slaat ging van start in Westerhaar en kocht in 1956 zijn eerste vrachtwagen. “Sinds die tijd transporteren en handelen wij in zand en grind voor verschillende klanten. Inmiddels hebben we onze activiteiten uitgebreid in het vervoer van verschillende soorten containers, silo’s, big bags en alles wat verder met zand en grind heeft te maken”, vertelt Alfred Slaat. Daarnaast kunnen ook particulieren zand, grind en split kopen, ook via de webshop.

De kinderen

Wat gebeurt er nu op het bedrijf? Het grind komt ongewassen en ongesorteerd bij het bedrijf aan. “Hier wordt het voorgezeefd, gewassen en vervolgens nagezeefd, voordat het naar de klant gaat”, vertelt de ondernemer. “Wij zijn een zand- en grindbedrijf met grote passie voor vrachtwagens.” Dat die passie ook een generatie verder gaat, ziet Alfred in zijn zoons. “Waar ik het meest van geniet is dat ik op zaterdag op kantoor zit, naar buiten kijk en mijn eigen kinderen zie manoeuvreren op de grote vrachtwagens. Ik deed dat vroeger ook, maar dan wel zonder stuurbekrachtiging.”

Samenwerking

Wat uniek is aan het bedrijf in Westerhaar-Vriezenveensewijk? “Wij leveren nationaal en internationaal. De meeste zandbedrijven leveren met name regionaal. Voor zandboeren rijden wij heel veel kilometers”, legt Alfred lachend uit. Dat is dan ook wat volgens de ondernemer het werk bijzonder maakt. “Je komt echt overal.” De ondernemer vertelt ook over mooie samenwerkingen met verschillende bedrijven in de gemeente Twenterand en in de regio. Wat betreft circulariteit probeert Slaat een steentje bij te dragen door bijvoorbeeld teerhoudend asfalt te transporteren naar verwerkingslocaties. Daar wordt weer gereinigd materiaal opgeladen en naar de fabriek getransporteerd, die het hergebruikt. “We zijn als bedrijf actief op zoek naar alternatieven om de vraag naar nieuwe grondstoffen te beperken”, aldus Slaat.