De gemeenteraad is het hoogste bestuursorgaan binnen een gemeente. De raad bestaat uit plaatsgenoten die bij de gemeenteraadsverkiezingen door u zijn gekozen.

De gemeenteraad van de gemeente Twenterand telt 23 raadsleden:

 
PartijAantal raadsleden
GBT12 raadsleden
CDA4 raadsleden
ChristenUnie3 raadsleden
SGP1 raadslid
PVV1 raadslid
VVD1 raadslid
PvdA-Groen Links1 raadslid


U kiest de leden van de gemeenteraad voor een periode van vier jaar.
De burgemeester is geen lid maar wel voorzitter van de gemeenteraad. Is de burgemeester verhinderd, dan is de plaatsvervangende voorzitter van de raad de vervanger. De griffier ondersteunt de raad en de voorzitter van de raad. Wethouders zijn geen lid van de gemeenteraad. Het is dus niet mogelijk voor burgemeester en wethouders om in de raad te stemmen over hun eigen voorstellen.

Het gemeentebestuur beschikt over een gedragscode bestuur. In de gedragscode staan afspraken tussen alle bestuurders over de normen en waarden van het gemeentebestuur van Twenterand.

Vergaderingen

De gemeenteraad kent drie soorten bijeenkomsten waarin onderwerpen behandeld worden: raadsinfo, raadsdebatten en raadsvergaderingen.

Spreekrecht burgers

Voor u als burger is het mogelijk om gebruik te maken van het spreekrecht tijdens raadsdebatten. U kunt het woord voeren over onderwerpen die op de agenda staan. Burgers die willen inspreken over een onderwerp op de agenda, krijgen maximaal 5 minuten de gelegenheid. Wanneer meerdere personen het woord willen voeren over hetzelfde voorstel, bepaalt de voorzitter de lengte van de spreektijd. De voorzitter stelt de leden van de raad in de gelegenheid te reageren op dat wat wordt ingebracht. U kunt reageren op de vragen en opmerkingen die vanuit de raad aan u worden gesteld.
Voor het spreekrecht kunt u zich aanmelden bij de griffie. Dat kan tot 12.00 uur op de dag van het raadsdebat. U kunt zich aanmelden via telefoon (0546) 840 711 / 840 712 of 840 713, of via e-mail: griffie@twenterand.nl.

Raadsinfo

Raadsinfo-bijeenkomsten betreft informatievoorziening, werkbezoeken, presentaties, hoorzittingen e.d. Deze bijeenkomsten zijn meestal niet openbaar.

Raadsdebatten

Twee weken voor de raadsvergadering vinden raadsdebatten plaats. Het debat is voor meningsvorming. In de raadsvergadering vindt besluitvorming plaats. Tijdens de raadsdebatten kunnen belanghebbenden en geïnteresseerden inspreken. Debatten zijn onder andere als voorbereiding van raadsbesluiten en voor overleg met het college.
In het raadsdebat wordt duidelijk hoe de raad over de voorstellen denkt en welke standpunten de fracties innemen. Als een voorstel moet worden toegelicht of verdedigd wordt de wethouder, de portefeuillehouder, die verantwoordelijk is voor het betreffende onderwerp, gevraagd dit duidelijk te maken. Belanghebbenden en andere geïnteresseerden kunnen inspreken bij een onderwerp die op de agenda staat. Na een of meerdere discussieronden wordt er door de raadsleden twee weken later tijdens de raadsvergadering over de voorgestelde besluiten gestemd.

Raadsvergaderingen

In de vergadering van de gemeenteraad wordt bij meerderheid van stemmen het definitieve besluit over een ingediend voorstel genomen. Deze besluiten worden onder meer gepubliceerd op deze website, waar ook de besluiten van het college van burgemeester en wethouders te vinden zijn.

De raadsvergaderingen zijn, net zoals de raadsdebatten, openbaar en u bent dus van harte welkom deze bijeenkomsten bij te wonen. De gemeenteraad vergadert eens per vier weken in het gemeentehuis in Vriezenveen.
De agendapunten worden een week voor de vergadering bekend gemaakt via deze website en in InTwenterand. De raadsvergaderingen worden rechtstreeks uitgezonden door Delta FM. Omgeving Vriezenveen: 107.7 MHz, omgeving Vroomshoop: 105.3 MHz en via de kabel 104.1 FM.MHz. U kunt de uitzendingen ook bekijken via deze website.(externe link)