Van je werk je hobby maken. Dat was precies wat Wim Sturris deed toen hij in 2016 in dienst kwam bij De Groot Vroomshoop. Hij maakt vanaf dat moment deel uit van de directie, samen met Gerard Beltman, die sinds 2004 als algemeen directeur bij het bedrijf is aangesloten. Waarom de keuze voor De Groot? “Ik dacht: dit bedrijf gaat het verschil maken“, vertelt Sturris. Beltman beaamt dit. “De Groot is een belangrijk bedrijf met impact.” Wethouder Aimée van der Ham en bedrijfscontactfunctionaris Jacqueline Tuinbeek namen een kijkje bij “de fabriek van houten gebouwen” in Vroomshoop.

De Groot Vroomshoop creëert unieke bouwoplossingen van hout, zo zegt de website. Oprichter Jan Jacob de Groot begon in 1927 met een houthandel. Toen werden voornamelijk kippenhokken en vakantiewoningen gebouwd. Kippenhokken met ramen, zodat de dieren voldoende licht kregen. “In die tijd bedacht De Groot al dat deze kippenhokken en woningen in de fabriek moesten worden gemaakt. Kortom, hij was al op tijd bezig met prefab”, vertelt Sturris. Beltman vult zijn collega aan: “In 1972 was het bedrijf al bezig met circulariteit. Alleen toen noemden we dat nog niet zo. En nog steeds bouwen we circulair, innovatief en duurzaam.”

Marktleider

Maar wat houdt dat nu precies in? Dat krijgt de wethouder te zien op de locatie in Vroomshoop, die maar liefst 10 hectare groot is. Wim Sturris neemt de wethouder mee de verschillende gebouwen op het terrein in. Daar worden bergingen, dakdelen, binnengevels met kozijnen, complete houten woningen en houten inrichting van gebouwen gemaakt. “Alles wat we bouwen is ook weer te demonteren en ergens anders neer te zetten”, vertelt Wim Sturris, die ook een houten berging laat zien, een product waar De Groot volgens Sturris marktleider in is. Zo heeft het bedrijf vorig jaar maar liefst 8.000 houten bergingen geleverd.

Goede kwaliteit

Wat meeweegt in het succes van De Groot, is volgens beide directeuren de goede kwaliteit van de geleverde producten, gemaakt door zeer betrokken mensen met passie voor hun vak. “Als je goede kwaliteit wilt hebben, moet je bij De Groot zijn. Wij gaan niet voor een 6 of 7, maar voor een 9 of 10”, concludeert Wim Sturris. En wat de mening is van de wethouder na de rondleiding? “Een toonaangevend bedrijf, dat begon met prefab kippenhokken met daarbij oog voor dierenwelzijn, dat is uitgegroeid tot een nationaal bedrijf in prefab woningen en daarbij nog steeds oog heeft voor welzijn en duurzaamheid.”

Wethouder Aimee van der Ham bij de Groot Vroomshoop