Rondom Twenterand bevinden zich schitterende natuurgebieden, zoals de uitgestrekte Engbertsdijksvenen. Het is er heerlijk wandelen, mits je goed ter been bent. Want voor mensen die zijn aangewezen op een rolstoel is het gebied niet goed begaanbaar. Rolstoelen blijven bijvoorbeeld vastzitten in het mulle zand. Een zogeheten struinrolstoel, met extra brede banden, biedt dan uitkomst. Didy Knaken testte een exemplaar uit. Wethouder Arjan Hof keek belangstellend mee.

De gemeenteraad van Twenterand stelde onlangs geld beschikbaar voor de aanschaf van de struinrolstoelen. Vorige week was er een testdag bij het Veenmuseum in Vriezenveen. De leverancier had twee testmodellen mee, waaronder een elektrisch exemplaar met een krachtige accu. Hiermee kan de gebruiker zelfstandig op pad. Boswachter Kees Jan Westra begeleidde de testrit. Hij heeft ervaring met struinrolstoelen in natuurgebied de Sallandse Heuvelrug. Daar wordt er veel gebruik van gemaakt.

Best gemakkelijk

Mevrouw Knaken is mindervalide en gaat graag met de handbike op pad. Met haar handbike kan ze alleen om de Engbertsdijksvenen heenrijden. Maar als ze het natuurgebied ook echt in wil, dan lukt dat niet. In een gewone rolstoel is het terrein ook niet begaanbaar, maar in de struinrolstoel ging het best gemakkelijk. Mevrouw Knaken zou het dan ook geweldig vinden als er in Twenterand een struinrolstoel wordt aangeschaft. Het rondje over het bospad smaakt in elk geval absoluut naar meer.

Investering

Wethouder Arjan Hof is ook enthousiast. “De Engbertsdijksvenen moeten voor iedereen toegankelijk zijn”, klinkt hij stellig. “Je ziet dat zo’n struinrolstoel prima werkt. We moeten nog wel even kijken naar wat praktische zaken. Welk model moet het worden? Hoe regelen we de uitleen? Maar ik ben wel enthousiast. Natuurlijk is dit een flinke investering. Maar het aanschaffen van struinrolstoelen kost altijd nog minder dan het aanleggen van paden waar mensen met een rolstoel gebruik van kunnen maken.”

Van links naar rechts: Kees Jan Westra van Staatbosbeheer, Cor en Didy Knaken en wethouder Arjan Hof.

Van links naar rechts: Kees Jan Westra van Staatbosbeheer, Cor en Didy Knaken en wethouder Arjan Hof.