De Reuzenberenklauw is een vaste plant met gevaarlijke eigenschappen. De plant kan gevaar opleveren voor mens en dier. Als huid in contact komt met sap uit de plant, kan dit bij blootstelling aan Uv-licht (zonlicht) leiden tot ernstige brandwonden. De plant kan 5 meter hoog worden en verschilt hierin van andere ‘schermbloemigen’ die hooguit 2 á 3 meter hoog worden.

Bloemen

Reuzenberenklauw bloei

De reuzenberenklauw heeft grote witte parasolvormige schermen (30-50 cm in doorsnede). Deze schermen bestaan uit vele groene steeltjes met kleine witte bloempjes. Na de bloei vallen de witte blaadjes af en blijven bruine schermen over die vaak als decoratiemateriaal gebruikt worden.

Bladeren

De bladeren van deze plant zijn groot. Ze kunnen 1 meter groot worden, hebben scherpe en driehoekige insnijdingen en een duidelijk ‘gezaagde’ bladrand. Ze zijn licht- tot donkergroen van kleur en lichtglanzend.

Stengel

De reuzenberenklauw heeft een dikke stengel (5 á 10 cm in diameter) die bezet is met harde haren. De stengel is in de regel groen van kleur, met verspreid over de stengel paarsrode vlekken en strepen. Op jonge delen van de plant zijn deze verkleuringen nog niet of nauwelijks zichtbaar.

Bestrijding

Als gemeente bestrijden wij de Reuzenberenklauw omdat deze plant een gezondheidsrisico geeft in de openbare ruimte. Daarnaast verdringt de plant inheemse plantensoorten en kan de plant zich in hoog tempo verspreiden/uitbreiden.

Het in de hand houden en verkleinen van de oppervlakte van de Reuzenberenklauw duurt  meerdere jaren. Afgevallen (oude) zaden zullen jaarlijks kiemen, wat nieuwe planten tot gevolg heeft. Voor het bestrijden van deze plant maken we gebruik van meerdere bestrijdingsmethoden.  De bestrijdingsmethode is onder andere afhankelijk van de locatie waar deze staat. De gemeente gebruikt de volgende bestrijdingsmethoden; Maaien van de berenklauw vóór de bloei en zaadvorming, waar dat qua locatie verantwoord is. Daarnaast wordt de plant bestreden door het injecteren van de stengels of het behandelen van bladeren met glyfosaat.

Wat kunt u doen?

U kunt zelf helpen door verspreiding van de Reuzenberenklauw tegen te gaan. Heeft u berenklauw in de tuin staan? Zorg er dan voor dat u deze verwijderd vóór de bloei, om zo zaadvorming en verspreiding tegen te gaan. Let daarbij goed op uw eigen veiligheid. Draag handschoenen en gezichtsbescherming, zodat uw huid niet in contact komt met het sap uit de plant. U kunt de plant verwijderen door deze te maaien (jonge planten) of dicht bij de grond af te knippen (grotere exemplaren).

Reuzenberenklauw blad
Reuzenberenklauw stengel

Foto boven: reuzenberenklauw bloei
Foto links: reuzenberenklauw stengel
Foto rechts: reuzenberenklauw blad

Voor deze pagina hebben wij bestaande foto's gebruikt: