In de gemeente Twenterand hebben we sinds een paar jaar overlast van de eikenprocessierups. In april gaan we preventief bestrijden waarmee we ernstige overlast willen voorkomen. Dat gebeurt door bomen te bespuiten met het biologische middel XenTari voordat de rupsen brandharen krijgen.

De bestrijding wordt uitgevoerd op plekken waarvoor een verhoogd risico geldt, zoals centra, rondom scholen, begraafplaatsen en langs fietspaden. De bestrijding kan alleen uitgevoerd worden tijdens gunstige weersomstandigheden (niet te veel wind, droog weer). De exacte uitvoeringsperiode is daarom helaas niet aan te geven. Houd tijdens het spuiten kinderen en dieren op afstand want door het spuiten kunnen oude brandhaartjes loskomen.

Hoe werkt het?

Weten hoe de bestrijding precies in zijn werk gaat? Bekijk dan deze video.

Vergroten biodiversiteit

Naast de preventieve bestrijding investeert de gemeente in het vergroten van de biodiversiteit. Dit doen we met name in de gebieden waar we niet preventief bestrijden. Zo zijn er vorig jaar 500 nestkastjes voor mezen opgehangen in het buitengebied, verspreid door de gemeente. De vogels eten de eikenprocessierups. Door de komst van de natuurlijke vijanden hopen we dat we de eikenprocessierups beter beheersbaar kunnen houden. De komende jaren blijven we inzetten op het vergroten van de biodiversiteit.