Als u een indicatie heeft voor ondersteuning vanuit de Wmo en Jeugdhulp kunt u deze op twee manieren inzetten: als zorg in natura (ZIN) of in de vorm van een persoonsgebonden budget (PGB).

Bij zorg in natura regelt de gemeente samen met u alles wat nodig is om de juiste ondersteuning te krijgen. De gemeente heeft hiervoor met een groot aantal zorgaanbieders contracten afgesloten. Uit deze groep zorgaanbieders kiest u zelf welke zorgaanbieder bij u past. Heeft u hulp nodig bij het maken van deze keuze? Schakel dan kosteloos MEE IJsseloevers in (www.meeijsseloevers.nl).

Wilt u liever zelf uw zorg regelen, dan kunt u kiezen voor een persoonsgebonden budget

Voorwaarden voor een PGB

Als u een PGB wilt voor uw ondersteuning gelden er enkele voorwaarden:

  • U moet uitleggen waarom u een PGB wilt en waarom 'zorg in natura' niet geschikt voor u is. Bij zorg in natura regelt de gemeente uw zorg, de administratie en kiest u samen met de gemeente de zorgaanbieder uit.
  • U moet het budget kunnen beheren (zelf zorg inkopen en zorgverleners aansturen). U mag ook iemand machtigen om dit voor u te doen.
  • De zorg die u inkoopt, moet kwalitatief, doeltreffend (= bijdragen aan uw zelfstandigheid), cliëntgericht en veilig zijn.

Als u niet aan de voorwaarden voldoet, kan een PGB worden geweigerd. Ook als de kosten van de voorziening die met een PGB wordt ingekocht hoger zijn dan die van een voorziening in natura wordt het PGB geweigerd. 

Bekijk voor volledige voorwaarden voor PGB voor Jeugdhulp in onderstaande links: