De eikenprocessierups is een rups die leeft van de bladeren van eiken. De naam is afgeleid van het woord processie; de rupsen gaan in processie door de boom op zoek naar voedsel.

De nesten waar de rupsen zich overdag in bevinden zijn te herkennen aan de vorm en structuur; de nesten zijn enigszins rond, variërend in grootte tussen een pingpongbal en een voetbal. De structuur van de nesten is dradig, als een spinnenweb. De nesten hangen meestal aan de onderkant van dikke takken, of aan de stam van de boom.

In de periode van half mei tot met juli leven de eikenprocessierupsen in groepen bijeen waarbij de overlast door hun brandharen het grootst is. De gemeente laat in deze periode de nesten door een gespecialiseerd bedrijf wegzuigen. Dit gebeurt op plekken waar veel mensen komen die zo in aanraking kunnen komen met de brandharen (speelplaatsen, locaties rondom scholen, centra, begraafplaatsen, drukke fietsroutes). Indien u op uw eigen perceel bomen met eikenprocessierupsen heeft, adviseren wij om de rupsen niet zelf te bestrijden, maar een deskundig bedrijf in te huren.