Ze begon zo’n 18 jaar geleden met het maken van kleding vanuit huis in Noord-Oost-Groningen. Inmiddels werkt Emmie van de Griend alweer zo’n tien jaar in haar stoffenwinkel in Vroomshoop. Maar wie denkt bij Moi Mi alleen in een stoffenwinkel terecht te komen, doet Emmie echt tekort. In de winkel is dagelijks een creatief café, een laagdrempelige plek waar mensen gemakkelijk kunnen aanschuiven. Wethouder Aimée van der Ham en bedrijfscontactfunctionaris Jacqueline Tuinbeek brachten een bezoek aan Moi Mi en de sociale ondernemer Emmie van de Griend.

Tijdens ons bezoek aan Emmie zitten naast ons vijf dames aan de tafel met hun brei- of haakwerk. Ondertussen hebben zij het over allerlei onderwerpen. Op de vraag of zij last hebben van ons gesprek, is het antwoord ontkennend. Zij genieten van het gesprek met elkaar, een kopje koffie en voelen zich zeker niet gestoord door ons gesprek. “Deze winkel heeft een sociale functie”, legt de onderneemster uit. Gemiddeld 30 mensen per week komen naar de stoffenwinkel in Vroomshoop om elkaar te ontmoeten en creatief bezig te zijn. “Ik wil creativiteit inzetten om mensen naar een hoger plan te trekken”, aldus Emmie.

Jongerenwerker

Wat de achtergrond van Emmie de Griend is? Na de opleiding MDGO Mode en Kleding heeft ze ruim 4,5 jaar in een modestoffenzaak gewerkt. “Ook al vond ik de stoffen heerlijk om in te werken, toch wilde ik wat meer echt aan het naaien.” Zo heeft ze in de bruidsmode gewerkt en had plannen om een eigen atelier op te starten, maar koos uiteindelijk toch voor een baan als jongerenwerker in het westen van het land. Met een predikant als echtgenoot kwam ze in Kloosterhaar terecht. Van daaruit begon ze het creatief café en de winkel in Vroomshoop. Eerst in een anti-kraakpand en nu aan het Julianaplein. 

Sociaal

Het sociaal ondernemerschap wordt volgens Emmie nog steeds niet echt erkend. Toch wil ze doorzetten en zelfs voor creatieve middelbare scholieren een creatief café opzetten.  Emmie heeft nog meer sociale creatieve ideeën, zoals het plan om kinderen en ouderen samen te laten handwerken. Maar daarvoor mist ze op dit moment nog de tijd en het geld. Wethouder Aimée van der Ham is onder de indruk van het werk van de onderneemster: “De passie en bevlogenheid klinken door in het hele verhaal van Emmie. Hieruit blijkt wel dat met name het sociale deel van wezenlijk belang is naast het runnen van haar onderneming.”