Van maart tot en met oktober 2023 heeft de gemeente Twenterand meegedaan aan het NK Tegelwippen. In Twenterand werden 16.583 tegels gewipt en aangemeld voor de wedstrijd. Hiermee is Twenterand op de vierde plaats geëindigd in de Twentse poule en op de 26e plaats in het landelijke klassement. In heel Nederland hebben in totaal meer dan 4,5 miljoen tegels ruimte gemaakt voor groen. Een nieuw record!

Wethouder Arjan Hof: “Ik ben blij dat we samen de afgelopen maanden meer dan 16.000 tegels hebben gewipt. Zo hebben we onze mooie gemeente nog een beetje groener gemaakt. Met meer groen en minder tegels bereiden we ons voor op de gevolgen van extreem weer. Na hevige regenbuien kan het water via het groen langzaam via de grond wegstromen in plaats van via het riool. Daarnaast geven planten en bomen verkoeling op hete dagen en bieden ze voedsel en een schuilplaats aan vogels en insecten.”

NK Tegelwippen

'Tegels eruit, groen erin’, dat is het motto van het NK Tegelwippen. Het NK Tegelwippen werd voor het vierde jaar op rij georganiseerd door een groot aantal groene organisaties in Nederland. 173 gemeenten verspreid over het hele land kwamen dit jaar in actie. Inwoners van deelnemende gemeenten werden uitgedaagd om zoveel mogelijk tegels in hun tuin te vervangen door bloemen, planten, gras of bomen. Twenterand ging onder meer de strijd aan met andere Twentse gemeenten in de Twentse poule.

Aan de slag in jouw buurt of tuin

Door klimaatverandering hebben we ook in Twente steeds vaker te maken met extreem weer, zoals droge zomers en hevige regenval. Om overlast van hitte, droogte en water zoveel mogelijk te voorkomen is het belangrijk om huis en tuin aan te passen aan het klimaat. Kleine maatregelen, zoals een regenton plaatsen, tegels vervangen voor planten en bloemen of de regenpijp afkoppelen, maken al een groot verschil. Meer weten? Ga naar de website van Groenblauw Twente voor handige tips en duidelijke stappenplannen.