De laatste jaren rukt de Aziatische hoornaar flink op in Europa. Deze exotische wesp is per ongeluk hier terechtgekomen, waarschijnlijk via een zending aardewerk uit China. Het probleem met deze wespensoort is dat de Aziatische hoornaar schadelijk is voor onze natuur, maar ook voor de imkerij en de fruitteelt en zeker ook voor de volksgezondheid. Wie een nest van de Aziatische hoornaar aantreft, doet er verstandig aan uit de buurt te blijven en de provincie te bellen. Die zijn verantwoordelijk voor het weghalen ervan.

Aziatische hoornaars zijn invasieve exoten. Dat betekent dat ze hier niet horen en schade veroorzaken. Zo ontregelen ze onder meer de bestuiving van onze fruitteeltgewassen en eten ze onze bijen op. Ze zijn ook nog eens erg agressief als je bij ze in de buurt komt. Een aanval blijft zelden beperkt tot één steek én zo’n steek kan flinke gezondheidsklachten veroorzaken bij wie daar allergisch voor is. De Aziatische hoornaar is opvallend groter dan een gewone limonadewesp en meet tussen de 1,7 en 3,2 cm. Ze is duidelijk te herkennen aan haar volledig zwarte borststuk, zwarte poten met geel uiteinde en geeloranje band achter op haar overwegend zwarte achterlijf.

Een nest van de Aziatische hoornaar in uw buurt?

Heeft u in uw straat of wijk een nest van de Aziatische hoornaar aangetroffen? Blijf er dan uit de buurt en doe online een melding op waarneming.nl/go/vespa-velutina. Het weghalen van een nest kan alleen gedaan worden door een gespecialiseerde ongediertebestrijder in een speciaal pak dat de juiste bescherming biedt. Kijk voor meer informatie ook eens op www.nvwa.nl/onderwerpen/aziatische-hoornaar of www.bijenhouders.nl/themas/aziatische-hoornaar.