Waar begin je met het isoleren van jouw huis? Neem je wel of geen zonnepanelen? En is jouw huis geschikt voor een warmtepomp? Veel mensen hebben vragen over het verduurzamen van hun huis. De energiecoaches van gemeente Twenterand helpen je op weg met gratis advies.

Wie zijn de energiecoaches?

Energiecoaches zijn enthousiaste vrijwilligers met veel verstand van huizen isoleren en verduurzamen. Zij komen gratis bij jou thuis om advies te geven over isoleren en energiebesparing.

Daan Hartgers

In een wereld waar verduurzaming steeds belangrijker wordt, is een energiecoach zoals Daan Hartgers bijna onmisbaar. Hij ging aan de slag met zijn belangstelling voor verduurzaming en energieneutraal wonen. In de afgelopen 10 jaar heeft Daan al zo’n 400 inwoners op weg geholpen met aanpassingen aan hun huis.

Daan Hartgers: “Ik vind bijdragen en denken aan de toekomst belangrijk. Dat betekent dat ik duurzame keuzes probeer te maken. Een duurzamer huis heeft veel voordelen. Het is bijvoorbeeld een stuk comfortabel. Tien jaar geleden heb ik mijn energieneutrale huis gebouwd. Deze flinke investering verdient zich nu terug. Alle opgedane kennis en ervaring gebruik ik nu als energiecoach. Ik merk dat veel mensen vragen hebben over isoleren, besparen en gasloos wonen. Ik vind het leuk dat ik deze mensen kan helpen door hun vragen te beantwoorden.”

Luister naar de wensen en starten met een doel

“Bij een kennismakingsgesprek stel ik me altijd eerst voor. Ik luister naar de wensen en motivatie van de huiseigenaren om aan de slag te gaan. Zo kan ik mijn advies goed laten aansluiten op hun situatie. Daarna lopen we meestal een rondje door het huis en bespreken we de mogelijkheden en adviezen. Na het bezoek stuur ik een kort verslag toe met de belangrijkste adviezen en tips. Veel mensen nemen na een aantal maanden of jaren nog weer eens contact op. Om aanvullend advies te vragen of om alleen te laten weten welke stappen ze hebben gezet.”

Kleine maatregel, groot verschil

“Veel inwoners denken dat energie besparen duur is. Toch kun je met kleine aanpassingen al veel besparen. Daarom focus ik eerst op kleine maatregelen. Denk aan de CV ketel goed instellen, radiatorfolie en op het juiste moment ventileren. Zijn inwoners hiermee goed op weg en willen ze de volgende stap nemen? Dan begint dat vaak bij het isoleren van het dak. Warme lucht stijgt op. Je wilt voorkomen dat je via het dak alle warmte verliest. Daarna praten we verder over andere isolatiemaatregelen, ventilatie, zonnepanelen en een warmtepomp.”

Waar begin je met het isoleren van jouw huis? Neem je wel of geen zonnepanelen? En is jouw huis geschikt voor een warmtepomp? Veel mensen hebben vragen over het verduurzamen van hun huis. De energiecoaches van gemeente Twenterand helpen je op weg met gratis advies. Maak eenvoudig en snel een afspraak met de energiecoach via www.twenterand.nl/energiecoaches. Je kunt ook een afspraak maken door te bellen naar 0546 840 840.

Han Smelt

Steeds meer inwoners van Twenterand denken na over het isoleren en verduurzamen van hun huis. Volgens Han Smelt is het isoleren van elk type huis weer anders. Maar waar begin je nou eigenlijk met isoleren? Kijk af bij de buurman en organiseer een buurtborrel!

Han Smelt: “In 2013 was ik al bezig met verduurzamen en het verbouwen van mijn huis. De eerste zonnepanelen lagen toen al op mijn dak. In 2017 kocht ik een warmtepomp. Verduurzamen en verbouwen is altijd al mijn hobby geweest. Als energiecoach kan ik mijn enthousiasme nu ook delen met andere inwoners van onze gemeente.”

Elk type huis heeft een eigen aanpak nodig

“In het afgelopen jaar heb ik al zo’n 40 woningen bezocht en voorzien van mijn advies als energiecoach. Voor een huisbezoek controleer ik altijd eerst om wat voor soort woning het gaat en of ze al maatregelen hebben getroffen. Ik let op het bouwjaar, hoek- of tussenwoning en maatregelen zoals zonnepanelen. Elke type huis is anders en heeft andere maatregelen nodig. Daarnaast praten we het ook altijd over de kosten van maatregelen en hoe je dit kunt financieren. Veel mensen weten niet dat ze dubbelop subsidie kunnen aanvragen. Bij het rijk en bij de gemeente. Daardoor wordt isoleren nog veel aantrekkelijker. Ik leg uit hoe de subsidies werken en hoe je het geld kunt aanvragen.”

Organiseer een buurtborrel

“Als energiecoach wil ik graag mensen helpen maar ik adviseer altijd om eerst eens bij de buren aan te bellen. Zij hebben vaak een soortgelijk huis en zitten in hetzelfde schuitje. Kijk bij je buren hoe zij hun huis hebben geïsoleerd. Wat hebben zij als eerste gedaan? En wat heeft de grootste besparing opgeleverd?  Organiseer bijvoorbeeld een buurtborrel om ervaringen en tips uit te wisselen en misschien zelfs wel samen te starten met het verduurzamen van de huizen. Als energiecoach kom ik graag langs bij dit soort buurtbijeenkomsten om advies en tips te geven.”

Waar begin je met het isoleren van jouw huis? Neem je wel of geen zonnepanelen? En is jouw huis geschikt voor een warmtepomp? Veel mensen hebben vragen over het verduurzamen van hun huis. De energiecoaches van gemeente Twenterand helpen je op weg met gratis advies. Maak eenvoudig en snel een afspraak met de energiecoach via www.twenterand.nl/energiecoaches. Je kunt ook een afspraak maken door te bellen naar 0546 840 840.

Pieter Wildvank

Pieter Wildvank werd getriggerd door verschillende series op tv over de kwetsbaarheid en schoonheid van de aarde. Daarom wil hij steeds bewuster leven en duurzame keuzes maken. Zijn doel? De aarde netjes achterlaten voor de volgende generaties. Voor hem was dit reden om te starten als energiecoach in Twenterand.

Pieter Wildvank: “Ik heb jarenlang als technisch adviseur binnenklimaat gewerkt voor ziekenhuizen en andere gebouwen. Die kennis gebruik ik nu als energiecoach. Inmiddels heb ik zes mensen persoonlijk bezocht en veel andere mensen advies gegeven. Ik geniet van het contact met mensen en dat we samen duurzame oplossingen bedenken.”

Van boven naar beneden isoleren

“Samen met de huiseigenaren kijk ik altijd naar een aantal delen van het huis. Vaak beginnen we bovenaan bij het dak. Ik zie dat veel inwoners een kale zolder hebben die niet of bijna niet geïsoleerd is. Warme lucht stijgt altijd op naar boven. Daarom is het belangrijk om daar te beginnen met isoleren. Dit kan bijvoorbeeld door het isoleren van het gehele dak, maar ook bijvoorbeeld door alleen de zoldervloer aan te pakken. Daarna kijken we naar de volgende stappen: oude ramen vervangen en de vloer isoleren. Als energiecoach neem ik onder andere een vocht- en CO2-meter en een warmtecamera mee. Met deze apparatuur kan ik de huiseigenaren veel inzicht geven in hun situatie en mijn adviezen daarop aanpassen.”

Isoleren is ook ventileren

“Veel mensen vergeten het belang van goede ventilatie. Ventileren is belangrijk om je huis efficiënt en energiezuinig te verwarmen. Daarnaast is het een stuk gezonder. Ventileren kan op verschillende manieren. De eenvoudigste en goedkoopste manier is heel simpel: zet de ramen open. Vaak is een kwartiertje al voldoende. Daarna kun je de ramen weer sluiten om warmte vast te houden. Andere manieren om te ventileren zijn roosters bij de ramen of een warmte terugwin installatie.”

Waar begin je met het isoleren van jouw huis? Neem je wel of geen zonnepanelen? En is jouw huis geschikt voor een warmtepomp? Veel mensen hebben vragen over het verduurzamen van hun huis. De energiecoaches van gemeente Twenterand helpen je op weg met gratis advies. Maak eenvoudig en snel een afspraak met de energiecoach via www.twenterand.nl/energiecoaches. Je kunt ook een afspraak maken door te bellen naar 0546 840 840.

Hans van Beek

Energiecoaches zijn enthousiaste vrijwilligers met veel verstand van huizen isoleren en verduurzamen. Hans van Beek verduurzaamde eerst zijn eigen huis. Die kennis en ervaring gebruikt hij nu als energiecoach. Met zijn passie voor techniek en duurzaamheid helpt hij jou met het verduurzamen van jouw huis!

Hans vertelt: “Het begon allemaal toen ik drie jaar geleden in mijn nieuwe huis kwam wonen. Er viel nog wel wat te verduurzamen. Daarom schakelde in een energiecoach van de gemeente in voor gratis advies. Het werk van de energiecoach leek me erg leuk. Zo ging het balletje rollen en kon ik de speciale cursus gaan volgen! Ik heb niet alleen jarenlang in de techniek gewerkt, het is ook nog eens mijn hobby. Daarnaast sluit het perfect aan bij mijn ambitie om steeds duurzamer te leven.”

Ervaring opdoen door zelf aan de slag te gaan

“Ik heb veel ervaring opgedaan met het verduurzamen van mijn eigen huis. Mijn huis, gebouwd in 1966, was al redelijk goed nageïsoleerd. Daarom kon ik al snel de volgende stappen zetten: zonnepanelen en een hybride warmtepomp. Vooral de overstap naar een warmtepomp zien veel mensen nog als heel ingewikkeld. Uit ervaring weet ik nu dat dit in de praktijk erg meevalt. Ik raad het iedereen aan om hier serieus over na te denken.”

Advies op maat voor jouw situatie en plannen

“In de afgelopen periode heb ik al zo’n 35 huizen bezocht voor energieadvies. Zo’n gesprek begint voor mij altijd bij het ophalen van de plannen en wensen. De situatie en plannen van mensen zijn vaak zo verschillend. De een staat nog aan het begin en heeft nog geen actie ondernomen om het huis te verduurzamen. Dan begin ik met het geven van een goed overzicht van de mogelijkheden. Daarbij is vooral de volgorde waarin je de maatregelen neemt van belang. De ander is al wat langer bezig en help ik op weg naar de volgende stap. Natuurlijk bespreken we ook kosten, besparingen en subsidiemogelijkheden. Het is altijd maatwerk en de wensen van de bewoners staan voorop."

Waar begin je met het isoleren van jouw huis? Neem je wel of geen zonnepanelen? En is jouw huis geschikt voor een warmtepomp? Veel mensen hebben vragen over het verduurzamen van hun huis. De energiecoaches van gemeente Twenterand helpen je op weg met gratis advies. Maak eenvoudig en snel een afspraak met de energiecoach via www.twenterand.nl/energiecoaches. Je kunt ook een afspraak maken door te bellen naar 0546 840 840.

Jan Rohaan

Met een achtergrond in de bouwsector, heeft energiecoach Jan veel verstand van energieverbruik in huizen. Zijn motivatie? Inwoners van Westerhaar en omgeving helpen met goed en onafhankelijk advies als zij willen isoleren, verduurzamen of besparen op de energierekening.

Jan Rohaan: “Veel inwoners in de gemeente Twenterand vragen hulp van een energiecoach. Daarom werd het tijd om het team van energiecoaches uit te breiden en kon ik van start. Zo heb ik kortgeleden mijn diploma als energiecoach gehaald en volg ik nu nog verschillende cursussen. Met al deze kennis op zak kan ik inwoners echt goed helpen met advies en tips.”

Op pad met warmtebeeldcamera

“Ik heb jarenlang gewerkt in de bouwsector. Toen zag ik veel mensen met vragen en zorgen als het gaat over duurzaamheid of energietransitie. Ik merkte dat ik het leuk vind om mensen te adviseren. Met mijn hulp zetten zij stappen naar een duurzamer huis. En zo werken we samen aan de toekomst van onze aarde. Dat vind ik heel mooi! Als ik op huisbezoek ga, neem ik altijd mijn warmtebeeldcamera mee. Met deze speciale camera kan ik zien op welke plekken het huis warmte verliest. Dat is de plek waar je moet beginnen met isoleren.”

Onafhankelijk en gratis advies in eigen dorp Westerhaar

“Ik vind het heel leuk dat ik mensen uit mijn eigen buurt en mijn dorp Westerhaar vrijwillig kan helpen. Dat voelt vertrouwd en maakt het werk makkelijker. Het is gratis en mensen krijgen geen advies van een commerciële partij. Die partijen willen vaak onnodig verdienen aan de duurzaamheidswensen. Ik zie namelijk dat mensen ook met kleine investeringen of aanpassingen al veel kunnen besparen. Bijvoorbeeld door de verwarming lager zetten als je slaapt of niet thuis bent. Of door radiatorfolie gebruiken achter de radiator te plakken. Daarnaast helpen we inwoners ook op weg door te verwijzen naar subsidies die ze kunnen aanvragen”.

Waar begin je met het isoleren van jouw huis? Neem je wel of geen zonnepanelen? En is jouw huis geschikt voor een warmtepomp? Veel mensen hebben vragen over het verduurzamen van hun huis. De energiecoaches van gemeente Twenterand helpen je op weg met gratis advies. Maak eenvoudig en snel een afspraak met de energiecoach via www.twenterand.nl/energiecoaches. Je kunt ook een afspraak maken door te bellen naar 0546 840 840.

Maak een afspraak

Afspraak maken met een energiecoach? Vul het contactformulier in via onderstaande knop. De energiecoaches nemen zo snel mogelijk contact met je op voor het maken van een afspraak.  Je kunt ook bellen naar de gemeente Twenterand op 0546 840 840 om een afspraak te maken. Geef aan dat je belt voor een adviesgesprek met een energiecoach.

Gratis adviesgesprek(externe link)