Wil je je woning verbeteren en daarmee energie besparen? Goed bezig! De duurzaamheidssubsidie geeft je een financieel steuntje in de rug. Op deze pagina lees je hier alles over.

Het verbeteren van je woning zorgt ervoor dat je prettiger woont. Door betere isolatie aan te brengen, zul je merken dat het minder tocht in huis. Goede isolatie zorgt er ook voor dat het in de winter minder koud en in de zomer minder warm is. Daardoor verbruik je in de winter minder gas en gaat je energierekening omlaag! 

Energie besparen draagt bij aan een duurzame en toekomstbestendige samenleving. In 2030 moeten we drastisch minder CO2 uitstoten en in 2050 mogen woningen zelfs helemaal geen aardgas meer verbruiken. Vroeg of laat zal er dus iets moeten veranderen aan de manier van verwarmen. Deze duurzaamheidssubsidie helpt jou om die stap nu al te zetten.

Deze subsidie dekt maximaal 35% van de totale kosten van de maatregel die je neemt. Het is mogelijk om deze subsidie te combineren met een landelijke subsidie, waardoor je uiteindelijk op een hoger subsidiebedrag uit kunt komen.

Let op: vraag de subsidie aan voordat je de werkzaamheden uitvoert!

Comfortabel wonen

 • Minder tocht
 • Minder schommeling in temperatuur
 • Koel in de zomer, warm in de winter

Lagere energierekening

Volgens Milieu Centraal zijn de stookkosten van een groen Energielabel (A of B) 46 procent lager dan die van een huis met een rood label (E, F of G). Dat komt neer op een verschil in stookkosten van gemiddeld 600 euro per jaar.

Duurzaam leven

In het Klimaatakkoord is vastgelegd dat we in 2030 55% minder CO2 willen uitstoten. Door minder energie te verbruiken en groene energie op te wekken, draag je bij aan een verlaging van CO2 uitstoot.  

Gereedsmeldingsformulier

Aanvragen

Aanvragen

Liever op papier invullen? Haal dan een papieren aanvraagformulier op bij de receptie van het gemeentehuis.  

Wilt u op de hoogte blijven van de duurzaamheidssubsidie? Stuur dan een e-mail naar energieloket@twenterand.nl met het verzoek om op de interesselijst voor de duurzaamheidssubsidie gezet te worden.

Wat moet je doen om deze subsidie te ontvangen?

 • Stap 1: vraag de offerte(s) aan voor de aanpassing aan je woning
 • Stap 2: vanaf 1 maart 2023: vraag de subsidie aan via het aanvraagformulier 
 • Stap 3: binnen 8 weken na de aanvraag ontvang je de vaststelling waarin staat hoeveel subsidie je ontvangt 
 • Stap 4: nu kun je de verbouwing starten! Zorg ervoor dat de verbouwing binnen 6 maanden na de vaststelling plaatsvindt. 
 • Stap 5: is de verbouwing klaar? Laat ons dat dan zo snel mogelijk weten via het gereedmeldingsformulier dat je via email van ons hebt ontvangen.   
 • Stap 6: binnen 6 weken na de vaststelling, die wordt gedaan na de ontvangst van de gereedmelding, wordt de subsidie aan je betaald.

Advies

Behoefte aan advies aan huis? Maak gratis en vrijblijvend een afspraak met een energiecoach via www.twenterand.nl/gratis-adviesgesprek.

Meer informatie

Kijk voor meer informatie op de website van het Energieloket Twenterand

Contact

Neem contact op via energieloket@twenterand.nl of via ons contactformulier

Maatregelen voor subsidie

In de volgende subsidieronde kan alleen subsidie worden aangevraagd voor het verbeteren van de isolatie van uw woning.  

Isolatiemaatregel  

Gesubsidieerd percentage voor de isolerende materialen inclusief direct gerelateerde arbeid  

Bodem- isolatie  

35%  

Gevel- isolatie*  

35%  

Vloerisolatie  

(eventueel met bodemfolie)  

35%  

Spouwmuur- isolatie  

35%  

Dakisolatie  

35%  

Raamisolatie**;  

HR++-glas  

35%  

Raamisolatie**;  

triple glas  

35%  

*= buiten-, binnen- of spouwmuurisolatie. Niet geldende maatregelen zijn zonweringen, rolluiken en screens.  

**= Alleen geldig voor glas. Niet geldend voor kozijnen inclusief benodigdheden. 

Minimaal subsidiebedrag 

Maximaal subsidiebedrag 

Woning 

€ 250,- 

€ 3.000,-  

Woning gebouwd voor 1983 

€ 250,- 

€ 5.000,- 

Woning met een WOZ-waarde van maximaal € 221.400,- 

€ 250,- 

€ 5.000,- 

Toelichting 

 1. Het minimale subsidiebedrag is in verband met de uitvoeringskosten vastgesteld op € 250,. Dat betekent dat het investeringsbedrag in de duurzaamheidsmaatregelen minimaal € 714,28 dient te bedragen. 
 2. Het subsidiebedrag per woning bedraagt maximaal €3.000,-. Wanneer de woning is gebouwd voor 1983 en/of indien sprake is van een woning met een maximale WOZ-waarde van € 221.400,- is dit subsidiebedrag maximaal € 5.000,-. Alle combinaties van maatregelen zijn mogelijk. 

Voorwaarden  

 • De subsidie moet aangevraagd worden voordat de werkzaamheden plaatsvinden; 

Contact 

 • Heeft u vragen over de duurzaamheidssubsidie? Stuur dan een e-mail naar energieloket@twenterand.nl of bel naar 0546 840 840 (algemeen nummer gemeente Twenterand).  

Veelgestelde vragen (FAQ)

Kan iedere huiseigenaar gebruik maken van deze subsidie?

In principe kan iedereen voor zijn of haar eigen woning de duurzaamheidssubsidie aanvragen. Nadat wij de aanvraag hebben gekregen, zullen wij deze beoordelen en controleren op de voorwaarden die bij deze subsidie horen.

Er is in totaal €200.000 beschikbaar voor deze subsidie. Als dit bedrag bereikt wordt, dan zullen de nog niet behandelde aanvragen helaas worden afgewezen voor dit jaar. In 2023 wordt er opnieuw een bedrag beschikbaar gesteld.

Wij behandelen alle aanvragen op volgorde van binnenkomt: wie het eerst komt, die het eerst maalt.

Kijk op www.twenterand.nl/duurzaamheidssubsidie voor alle voorwaarden.

Welke gegevens heb ik nodig om de subsidie aanvraag te doen?

Er zijn een aantal gegevens die u bij ons moet aanleveren. Hier wordt naar gevraagd in het aanvraagformulier. Deze zijn, onder andere, als volgt:

 • De WOZ-waarde van uw woning, gratis en gemakkelijk op te vragen via www.wozwaardeloket.nl(externe link).
 • Het bouwjaar van uw woning
 • Heeft uw woning een definitief energielabel? Geef dit dan ook door via het aanvraagformulier van de subsidie.
 • Woont u nog niet in de woning? Dan vragen wij het volgende:
  • Een kopie van de koopovereenkomst, zodat u aan ons laat zien dat in de woning gaat wonen.
  • Een intentieverklaring voor de koop van de woning, zodat u aan ons laat zien dat u voornemens bent om de woning te kopen en in de woning te gaan wonen.

Kan ik de duurzaamheidssubsidie aanvragen voor mijn bedrijf?

Nee. Deze subsidie is alleen bedoeld voor particuliere woningeigenaren.

Kan ik de duurzaamheidssubsidie aanvragen voor mijn huurwoning?

Nee. Neem contact op met uw verhuurder om de woning te verduurzamen of kijk op de website van het energieloket (www.twenterand.nl/energieloket) voor kleine dingen die u zelf kunt doen om energie te besparen en duurzamer te wonen.

Kan ik de subsidie aanvragen voor een maatregel die ik al heb uitgevoerd?

Nee. De subsidie aanvraag moet gedaan worden voordat u de maatregel treft. Na het plaatsen van de maatregelen vragen wij u  

Ik ben doe-het-zelver en wil mijn woning zelf verduurzamen. Kan ik deze subsidie ook aanvragen?

Ja! In Twenterand zijn veel handige klussers die geen installateur of aannemer hoeven in te schakelen om hun woning te verduurzamen. Als u dit ook bent, dan kunt u subsidie aanvragen over de materiaalkosten. Verder gelden dezelfde voorwaarden.

Kan ik de subsidie uitbetaald krijgen voordat ik de aannemer heb betaald/de materialen heb gekocht?

Nee. U zult de betaling eerst zelf moeten voorschieten, dan betalen wij het subsidiebedrag achteraf uit.

Ik heb het aanvraagformulier ingevuld en verstuurd, maar ik heb nog niets gehoord van de gemeente. Wanneer hoor ik iets?

Binnen 5 werkdagen nadat u de aanvraag heeft gedaan, sturen wij u een ontvangstbevestiging. Nadat wij uw aanvraag hebben behandeld, sturen wij de subsidiebeschikking naar u, waarin staat hoe hoog het subsidiebedrag is dat u ontvangt. Dit doen wij zo snel mogelijk, maar uiterlijk binnen 8 weken.

Mochten er nog gegevens ontbreken in de aanvraag, dan nemen wij contact met u op. De datum waarop de aanvraag compleet is, telt als de datum van aanvraag.

De werkzaamheden waarvoor ik subsidie heb aangevraagd zijn afgerond. Hoe gaat het nu verder?

Als het goed is, heeft u het gereedmeldingsformulier van de gemeente ontvangen. U vult de gevraagde gegevens op dit formulier in en stuurt het formulier terug naar de gemeente. Nadat wij dit hebben behandeld en het is goedgekeurd, hoort u van ons wanneer de subsidie wordt uitbetaald. Heeft u het gereedmeldingsformulier niet ontvangen of bent u het kwijt? Neem dan contact op met de gemeente via 0546 840 840 of vul het contactformulier op www.twenterand.nl in.