Hij was al buurtbemiddelaar in Groningen, Emmen en Almelo. En nu gaat Peter Post in zijn nieuwe woonplaats Vriezenveen en in de rest van de gemeente Twenterand aan de slag als vrijwillige vredestichter bij Buurtbemiddeling. Want Peter heeft een missie: meer leefbaarheid in de buurt.

“Je buren kom je elke dag tegen”, aldus Peter. “Dus als er onenigheid is, dan voelt dat helemaal niet comfortabel. Een goede buur is nog steeds beter dan een verre vriend.” Twee buren die onenigheid hebben weer aan tafel krijgen. Dat is het streven van Peter. “Ik hou ervan om te helpen bij het oplossen van conflicten en heb voor mijn werk ook trainingen gedaan in communicatie en mediation. Die kennis kan ik in dit vrijwilligerswerk ook kwijt”, legt de Vriezenvener uit.

Op zoek naar vrijwilligers

De gemeente Twenterand zag dat in Almelo heel goede resultaten werden geboekt met Buurtbemiddeling. Daar brengen de vrijwilligers maar liefst 77 procent van de ruziënde buren weer om tafel. De gemeente Twenterand nam daarom contact op met Avedan (welzijn en maatschappelijk werk) om dit ook in deze gemeente te coördineren. In februari werd de overeenkomst getekend tussen de gemeente, Avedan en woningbouwcorporatie Mijande. Nu is het zaak om genoeg enthousiaste vrijwilligers te krijgen.

In spiegelbeeld

Als vrijwillige buurtbemiddelaar ga je eerst in gesprek met de ene buur en daarna met de andere buur. “Het mooie is dat je in het eerste huis een verhaal krijgt en bij de buren in spiegelbeeld bijna hetzelfde, maar anders ingekleurd”, spreekt Peter uit ervaring. “Als het vervolgens lukt om mensen weer samen aan tafel te krijgen, dan zie je vaak iets bijzonders gebeuren. Als mensen zien wat de overlast met de ander doet en hun buur weer als mens zien, dan is de kans van slagen groot.”

Gedoe oplossen

Vrijwilliger zijn voor Buurtbemiddeling bevalt Peter goed. “Je gaat altijd met zijn tweeën, dus je doet leuke contacten op met mensen die dezelfde drijfveer hebben als jij. En als je ziet hoe buren, met een beetje hulp van jou, ‘het gedoe’ dat tussen hen instaat oplossen, draag je echt iets bij aan het leven van mensen.” Peter zoekt nog vrijwillige collega’s in Twenterand. Ben jij zo’n vredestichter? Kijk op www.buurtbemiddelingtwenterand.nl(externe link), mail naar info@buurtbemiddelingtwenterand.nl of bel op dinsdag of donderdag tussen 10.00 en 14.30 uur naar (0546) 54 41 55.