Steeds meer mensen in het Twentse buitengebied worden benaderd door criminelen die een leegstaande schuur of woning willen huren. Maar er wordt niet bij verteld dat het pand gebruikt gaat worden voor een illegale hennepplantage. Met alle gevolgen van dien!

schuur verhuren

Risico en gevaar

Naast gevaren als brand, wateroverlast en schade aan gebouwen, zit er voor de pandeigenaar ook groot juridisch risico aan de verhuur aan criminelen. U bent namelijk als eigenaar verantwoordelijk voor wat er in uw panden en op uw erf gebeurt. Kijk dus goed uit aan wie u verhuurt!

Tips

Zorg dat u weet aan wie u verhuurt. Controleer identiteitsbewijzen en of uw contactpersoon ook de gebruiker wordt. Stel een huurcontract op dat wordt getekend, waarin duidelijk staat voor welke activiteiten het pand gebruikt mag worden. Zorg dat u altijd het pand in mag om te controleren of men zich aan de afspraken houdt. En heel belangrijk: accepteer alleen betalingen via de bank en GEEN contant geld.

Signalen

Kijk hier voor een overzicht van verdachte signalen: vrtwente.nl/hennep.

Ondermijning

Criminelen hebben gewone mensen uit de bovenwereld nodig om hun criminele activiteiten uit te voeren. Het gaat hier om georganiseerde criminaliteit. Dit noemen we ondermijning. De samenleving wordt hierdoor verzwakt en mensen voelen zich onveilig. Lees meer over ondermijning: vrtwente.nl/ondermijning.

Wat kunt u doen?

Meld verdachte situaties bij de politie: 0900 - 8844 of via Meld Misdaad Anoniem: 0800 - 7000.