Trouwen of een geregistreerd partnerschap aangaan

Gaat u trouwen of een geregistreerd partnerschap aan? Meld uw plannen bij de gemeente. U doet dit uiterlijk 2 weken van tevoren.

Met de gemeente maakt u afspraken over het sluiten van het huwelijk of het registreren van het partnerschap. Bijvoorbeeld over de locatie, de datum en het tijdstip. Ook kunt u afspraken maken over hoe de ceremonie eruit zal zien.

Bij het sluiten van het huwelijk of het registreren van uw partnerschap heeft u getuigen nodig. Er moeten minimaal 2 en maximaal 4 getuigen aanwezig zijn. De getuigen moeten meerderjarig zijn. Bij trouwen geeft u een ja-woord. Voor een geregistreerd partnerschap zet u een handtekening. Een ja-woord is dan niet verplicht, maar kan wel.

Als u trouwt of een geregistreerd partnerschap aangaat, doet u dit automatisch in beperkte gemeenschap van goederen. Kijk voor meer informatie op Rijksoverheid.nl.

Stelt u uw huwelijk of geregistreerd partnerschap uit? En zit er 1 jaar of langer tussen uw melding en uw nieuwe trouwdatum? Neem contact op met ons. Anders kunt u niet trouwen of een geregistreerd partnerschap aangaan.

Hoe werkt het?

U kunt uw plannen al 1 jaar voor uw trouwdag of partnerregistratie melden. Meld het uiterlijk 2 weken van tevoren. Moet u bij de gemeente documenten aanleveren die uit het buitenland komen? Houd er dan rekening mee dat 2 weken te kort kunnen zijn.

Trouwdatum of datum geregistreerd partnerschap plannen

Kies uw trouwdatum, trouw locatie en trouwambtenaar

Melding huwelijk of geregistreerd partnerschap

Bij de melding moeten zowel de legitimatiebewijzen van het bruidspaar / partners als van de getuigen ge-upload worden. Verder kunt u kiezen voor een huwelijksboekje (neutraal / katholiek / protestant), muziek, live-streaming.

Vindt de huwelijksvoltrekking / registratie partnerschap plaats op locatie, dan dient het locatieformulier ook ge-upload te worden.

Aanvraagformulier Trouwen op locatie

Voorwaarden 

De voorwaarden om te trouwen of een geregistreerd partnerschap aan te gaan zijn:

  • U bent 18 jaar of ouder.
  • U bent niet met iemand anders getrouwd.
  • U heeft niet met iemand anders een geregistreerd partnerschap.
  • U bent niet te dicht verwant aan uw partner. Dat betekent dat uw partner bijvoorbeeld niet mag zijn: uw vader, (klein)dochter, opa of (half)zus.
  • U staat niet onder curatele. Als u onder curatele staat, heeft u toestemming nodig van de curator of kantonrechter.

De gemeente controleert of u mag trouwen of een geregistreerd partnerschap mag aangaan.

U kunt ook trouwen of een geregistreerd partnerschap aangaan op locatie. Dit betekent dat er op elke locatie (buiten het gemeentehuis) binnen de gemeente Twenterand een huwelijk voltrokken kan worden. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de afdeling Publiekszaken (burgerzaken).

Soorten voltrekkingen

Reguliere voltrekking Gemeentehuis

Een voltrekking op maandag t/m vrijdag tussen 09.00 uur -16.00 uur en op zaterdag tussen 10.00 en 14.00 uur. Er zijn 70 zitplaatsen beschikbaar.  U kiest zelf uw trouwambtenaar. U heeft hierbij de keuze uit een trouwambtenaar van de gemeente Twenterand of een trouwambtenaar uit een andere gemeente. Deze neemt van tevoren contact met u op voor een kennismakingsgesprek.

Voltrekking op locatie

Aanvraagformulier Trouwen op locatie.

U kunt ook trouwen of een geregistreerd partnerschap aangaan op locatie. Dit betekent dat er op elke locatie (buiten het gemeentehuis) binnen de gemeente Twenterand een huwelijk voltrokken kan worden. U hebt hierbij de keuze tussen een trouwambtenaar van de gemeente Twenterand of een trouwambtenaar uit een andere gemeente. Deze neemt van tevoren contact met u op voor een kennismakingsgesprek. Hiervoor is nodig dat u het bovenstaande aanvraagformulier “trouwen op locatie” laat invullen en ondertekenen door de trouwlocatie. Deze moet bij de melding worden ge-upload. 

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de afdeling Publiekszaken (burgerzaken).

Eenvoudige ceremonie

Wanneer u een eenvoudig huwelijk of geregistreerd partnerschap wilt aangaan kan dit op maandagmorgen om  09:30 uur. Dit kan alleen wanneer één van de personen ingeschreven staat in de basisregistratie van de gemeente Twenterand.

Hier mogen 20 personen (incl. bruidspaar en fotograaf o.i.d.) aanwezig zijn. Dit is inclusief partners en fotograaf o.i.d. en exclusief minderjarige kinderen van de partner(s). U kunt geen voorkeur doorgeven voor een trouwambtenaar. Er zal geen persoonlijke invulling aan de ceremonie worden gegeven zoals bijv. persoonlijke toespraken, afspelen van muziek, streamen e.d.

Kosteloos huwelijk of geregistreerd partnerschap

Wanneer u een kosteloos huwelijk of geregistreerd partnerschap wilt aangaan op maandagmorgen om 09.00 uur of 09:30 uur, dan kan dit alleen wanneer één van de personen ingeschreven staat in de basisregistratie van de gemeente Twenterand.

Bij een kosteloos huwelijk of geregistreerd partnerschap mogen uitsluitend de volgende personen aanwezig zijn:

  • De personen die een huwelijk of geregistreerd partnerschap aangaan;
  • Getuigen (maximaal 4);
  • Alle minderjarige kinderen van de personen die een huwelijk of geregistreerd partnerschap aangaan.

Er bestaat een mogelijkheid dat het huwelijk of geregistreerd partnerschap in een andere kamer plaatsvindt dan in de trouwzaal.

Kosten 2024

Huwelijk/geregistreerd partnerschap/ omzetting maandag t/m vrijdag € 531,50*
Eenvoudig huwelijk maandag 09:30 uur 265,75*
Huwelijk/geregistreerd partnerschap/ omzetting zaterdag  850,40*
Huwelijk/geregistreerd partnerschap/ omzetting op locatie  531,50*
Huwelijk/geregistreerd partnerschap/ omzetting op locatie na 18:00 uur  584,65*
Huwelijk/geregistreerd partnerschap/ omzetting op locatie zaterdag  664,35*
Huwelijks- of geregistreerd partnerschapsboekje    49,95*
Omzetting geregistreerd partnerschap in huwelijk  124,25*
Getuige van de gemeente    41,45*
Benoemen BABS voor één dag   281,50*
Streamen huwelijk / geregistreerd partnerschap in trouwzaal     26,55*
Kosten voor het annuleren/wijzigen huwelijk / geregistreerd partnerschap     27,85*
Akte van huwelijksbevoegdheid      29,00*

* legeswijzigingen voorbehouden 

De kosten van het huwelijk of geregistreerd partnerschap, de (eventueel) benodigde uittreksel(s) en het trouwboekje of geregistreerd partnerschapsboekje, worden bij het tekenen van de verklaring van melding voorgenomen huwelijk of geregistreerd partnerschap betaald.