Anne woonde met haar gezin naast een hennepkweker die haar tot wanhoop dreef.

Je denkt het prachtig voor elkaar te hebben: twee leuke kinderen, een mooi huis in een fijne buurt in een mooie Twentse gemeente. Een rustige en veilige omgeving. Totdat die ene nieuwe buurman bij jou en jouw gezin in de straat komt wonen…

hennepteelt

Op de raarste tijden was hij niet thuis

Uitgezonderd een kennismakingsgesprekje op straat, was er totaal geen contact met de nieuwe buurman. Hij was bijna altijd weg. Op de raarste tijden was hij niet thuis. ’s Avonds ging hij op pad en kwam ’s ochtends aanlopen. Zijn auto bleef de hele nacht op de oprit staan. Wat deed deze man midden in de nacht?

Er werd van alles uit huis gesleept

De buurman ontving ook duistere bezoekers. ’s Nachts was hij niet meer weg, maar ontving types die je niet graag alleen op straat tegenkomt. Er was herrie midden in de nacht en er werd van alles uit huis gesleept…vuilniszakken vol. “Ik had geen idee wat het was. Ik was bang voor geweld. Ook ging er een keer een rookmelder midden in de nacht af. De volgende dag stonden er pikzwarte planken langs de kant van de weg. Er was dus brand geweest. Slapeloze nachten heb ik ervan gehad.”

Vreselijke wietlucht

“Op onze zolder hing een vreselijke wietlucht die steeds sterker werd. Je weet gewoon: dit is geen normale joint. Ik werd er misselijk van. De ene keer was de geur er sterker dan de andere keer. We hebben de politie toen gebeld. Die was er binnen vijf minuten. Mijn buurman bleek een wietplantage van 600 planten te hebben! Mijn gevoel dat er iets niet klopte, was dus juist.”

‘Ik moet er niet aan denken wat er met mijn kinderen had kunnen gebeuren’

Gelukkig werd het huis van de buurman snel ontruimd. Dozen vol met ventilatoren, stellages en wietafval werden er naar buiten gesleept. De woningbouwvereniging is wekenlang bezig geweest om het huis weer bewoonbaar te maken. “Mijn dochter vroeg wat er gebeurde. Ik heb haar gezegd dat de buurman plantjes had die verboden waren. Tja, wat moet je zeggen tegen een kind van zes? Er had wel brand uit kunnen breken, die zo had kunnen overslaan naar ons huis. Ik moet er niet aan denken wat er met mijn kinderen had kunnen gebeuren.”

Tips van Anne

  1. Volg je gevoel. Als je denkt dat er iets niet pluis is, is dat vaak ook het geval.
  2. Bel de politie.

Heeft u een vermoeden van wietteelt?

Dit verhaal is gelukkig goed afgelopen. Anne en haar man hebben de politie gebeld. Helaas zijn er veel voorbeelden dat het niet goed afloopt. Met alle gevolgen van dien. Heeft u een vermoeden dat uw buren een wietplantage hebben? Of misschien wel iemand anders die u kent? Bel de politie via telefoonnummer 0900 8844. Wilt u anoniem blijven? Bel dan naar Meld Misdaad Anoniem: 0800 7000.

Bekijk een filmpje over de gevaren van hennepteelt in Twente

Vanwege privacy is de naam Anne verzonnen