Is uw asbestdak kleiner is dan 35m²? Dan mag u uw asbestdak zelf vervangen. Voor grotere daken bent u verplicht een gecertificeerde asbestsaneerder in te schakelen. Zij kennen als geen ander de regelgeving rondom asbestverwijdering.

Gratis brengen asbest dakmateriaal, sloopmelding verplicht!

Als particulier mag u in de gemeente Twenterand sinds 1 mei 2018 minder dan 35 m² asbest dakmateriaal (buitenkant dak, aan de buitenlucht blootgesteld) gratis storten. Let op: 35m2 asbest dakmateriaal komt overeen met ongeveer 500 kilo! Een sloopmelding is hiervoor verplicht. Dit afval mag niet bij het huishoudelijke of grof afval worden gezet. 

Wat moet ik doen voor het gratis storten van afval van het asbestdak?

Voor het gratis storten van het afval van het asbestdak moet u in ieder geval:

  1. een verplichte sloopmelding doen via www.omgevingsloketonline.nl(externe link);
  2. de bevestiging van die melding meenemen naar de Milieustraat om het gratis asbest-saneringspakket op te halen. Het wordt i.v.m. de volksgezondheid dringend geadviseerd dit pakket te gebruiken zodra u zelf asbest gaat verwijderen;
  3. en vervolgens het afval van het asbest dak in de daarvoor bestemde big bag, naar de Milieustraat in Vroomshoop brengen. In de big bag stop u ook de overalls, handschoenen en mondkapjes die u gebruikt hebt.

Bij de Milieustraat wordt het afval gewogen. 35m2 asbest dakmateriaal komt overeen met ± 500 kilo.

Lees de folder voor alle voorwaarden voor het gratis storten van afval van asbestdaken:

Filmpje(externe link): Sophie en Marin hebben een schuur met een asbestdak. Ze weten nog niet hoe zit het beste kunnen gaan aanpakken.

Pandeigenaar of huurder

Als pandeigenaar bent u zelf verantwoordelijk voor onderhoud aan uw woning en dus ook voor het verwijderen van uw asbestdak. Huurt u een woning bij Mijande Wonen? Neem dan contact op met Mijande Wonen(externe link).

Tips

  • Op de website van de Rijksoverheid (RVO) www.rvo.nl(externe link) vindt u alle regels waar u zich aan moet houden als u zelf asbest gaat verwijderen.
  • Op www.milieucentraal.nl(externe link) vindt u een filmpje met een duidelijke uitleg over het zelf verwijderen van een asbestdak. Inclusief een overzicht van de benodigde materialen.

Milieustraat

Aziëlaan 14, 7681 NC Vroomshoop-Oost