Omgevingsvergunning bouwen aanvragen
Omgevingsvergunning bouwen aanvragen
Als u gaat bouwen of verbouwen heeft u meestal een omgevingsvergunning nodig. U vraagt de vergunning aan via Omgevingsloket online(externe link).
Wilt u duidelijkheid over een vergunning? Doe dan eerste de vergunningscheck(externe link)(externe link).
Als u wilt bouwen of verbouwen, heeft u vaak een omgevingsvergunning nodig. Vroeger was dit de bouwvergunning. De regels verschillen per bouwwerk en per situatie.
Er zijn 3 mogelijkheden:
- Vergunningsvrij bouwen of verbouwen. U kunt kleine bouwactiviteiten vaak zonder omgevingsvergunning uitvoeren. Er zijn wel regels waar u zich aan moet houden. Kleine bouwactiviteiten zijn bijvoorbeeld:
- een afscheiding tussen balkons
- zonweringen of rolluiken
- dakkapellen
- bijgebouwen aan de achterkant van een woning
- Omgevingsvergunning voor het bouwen, gewone procedure. Meestal volgt de omgevingsvergunning de gewone procedure. Ook bij een beschermd stads- of dorpsgezicht.
- Omgevingsvergunning voor het bouwen, uitgebreide procedure. Deze procedure is nodig in deze gevallen:
- bij een grote afwijking van het bestemmingsplan
- als het bouwwerk moet voldoen aan milieueisen
- bij een monument
- het gebouw wordt een dagverblijf voor kinderen of gehandicapten, of nachtverblijf (in de zorg, of hotel en recreatie); dit heeft te maken met de brandveiligheid
Voor de afdeling Bouwen en Wonen moet u een afspraak maken. Hiervoor kunt u bellen met telefoonnummer (0546) 840 840.
Let op!
Gaat u een gevel of dak verbouwen? Sinds 1 februari 2022 gelden er extra regels als u daarbij een verwarming, airconditioner of klimaatsysteem aanpast of aanlegt. U moet dan technieken voor duurzame energie gebruiken. Lees meer over de eisen voor duurzame energie op RVO.nl.(externe link)
Wat moet ik doen?
Zo vraagt u een omgevingsvergunning aan:
- Ga naar Omgevingsloket online(externe link).
- Doe de vergunningcheck.
- U ziet of u een vergunning nodig heeft. U kunt de vergunning meteen aanvragen.
- Log in:
- voor uzelf: met DigiD
- voor een bedrijf: met eHerkenning
Een omgevingsvergunning kan nadelen hebben voor de natuur. Het behoud van beschermde gebieden, planten- of diersoorten kan namelijk gevaar lopen. Geef dit duidelijk aan in de aanvraag.
Gaat u nieuwbouwwoningen bouwen? Of kantoren van 100m² of groter? Doe dan een milieuprestatieberekening en een energieprestatieberekening bij uw aanvraag.
Voorwaarden
U moet zich houden aan de regels uit het bouwbesluit en het burenrecht:
- Bouwbesluit: er zijn minimumeisen waaraan uw bouwwerk moet voldoen. Dit zijn eisen over veiligheid, sterkte, milieu, energiegebruik en comfort. Lees meer over het bouwbesluit op RVO.nl.(externe link)
- Burenrecht: het is verstandig om met uw buren te gaan praten voordat u aan de bouw of verbouwing begint. Bent u het niet met elkaar eens? Dan kunt u naar de rechter gaan.
Termijn
Gewone procedure: u krijgt de beslissing binnen 8 weken. Deze termijn mag de gemeente eenmaal verlengen met 6 weken.
Uitgebreide procedure: u krijgt de beslissing binnen 6 maanden. Deze termijn mag de gemeente met 6 weken verlengen.
Bezwaar en beroep
Bij een gewone procedure maakt u bezwaar bij de gemeente. Bij een uitgebreide procedure geeft u uw mening (zienswijze) over het ontwerpbesluit.
Doe dit binnen 6 weken. Bent u het daarna niet eens? Dan kunt u in beroep gaan bij de rechtbank. Eventueel kunt u daarna nog in hoger beroep gaan(externe link).
Is er niet gereageerd binnen de beroepstermijn van 6 weken? Dan is de vergunning definitief.
Kosten
U betaalt een percentage van de bouwsom. De hoogte wordt elk jaar opnieuw vastgesteld.
Als u een omgevingsvergunning aanvraagt, dan betaalt u meestal niet alleen de kosten voor de omgevingsvergunning. Vaak brengt de gemeente ook plankosten in rekening. Dit zijn kosten voor voorbereiding van en toezicht op de aanleg van voorzieningen. Bijvoorbeeld groenvoorzieningen, nieuwe wegen of het dempen van sloten. Er is een landelijk rekenmodel(externe link) waarmee de gemeente de plankosten bepaalt.