Heeft u een voorwerp gevonden?

Let op! Paspoorten, identiteitskaarten en rijbewijzen mogen niet als gevonden voorwerp worden geregistreerd. Deze moet u afgevenop het gemeentehuis team burgerzaken.

Gevonden voorwerp melden(externe link)

Overzicht gevonden voorwerpen(externe link)

Bekijk hieronder de veelgestelde vragen over verloren en gevonden voorwerpen:

Waar worden de gevonden voorwerpen bewaard?

De vinder van gevonden voorwerpen mag zelf kiezen of hij een voorwerp bij zich houdt of afgeeft bij de receptie gemeentehuis Twenterand.

Ik wil een voorwerp thuis bewaren, wat moet ik doen?

Publiceer het voorwerp op iLost via de button: melden gevonden voorwerp(externe link) en vermeldt dat u het voorwerp thuis bewaart.

Ik zie een voorwerp bij gevonden voorwerpen staan waarvan ik de eigenaar ben, wat moet ik doen?

Ga naar het voorwerp en klik aan dat u eigenaar bent. De vinder stelt u mogelijk vragen over specifieke kenmerken. Als u deze kunt benoemen of u kunt op een andere manier uw eigenaarschap aantonen zoals bv met foto’s, dan maakt u aanspraak op het voorwerp. In overleg met de vinder regelt u de overdracht.

Hoelang wordt een gevonden voorwerp bewaard?

  • Is de dagwaarde meer dan € 450,00 dan is de bewaartermijn 1 jaar
  • Is de dagwaarde minder dan € 450,00 dan is de bewaartermijn 3 maand
  • Na het verstrijken van de bewaartermijn wordt de vinder automatisch eigenaar. U ontvangt hierover automatisch een mail

Hoe om te gaan met verloren/gevonden identiteitskaart/ paspoort?

  • Verlies ID-kaart/paspoort: u geeft dit zo snel mogelijk door aan de gemeente via deze link: 'Vermissing reisdocument'. Is het verlies ontstaan door diefstal, doe dan ook aangifte bij de politie
  • Gevonden ID-kaart/paspoort: breng deze altijd naar de gemeente

Worden alle gevonden voorwerpen bewaard?

Nee, de gemeente bewaart geen gevonden voorwerpen indien de kosten van het bewaren hoger zijn dan de waarde van het voorwerp zelf. Denk hierbij aan kapotte voorwerpen, oude/vieze kledingstukken, paraplu's, lege tassen enzovoort.

Gevonden reisdocumenten worden vernietigd zodat fraude wordt voorkomen.

Wat moet ik doen bij vermoedens van diefstal?

De politie blijft verantwoordelijk voor de behandeling van diefstal. Dus wanneer u denkt dat uw eigendom gestolen is, moet u daarvan aangifte doen bij de politie of via www.politie.nl/aangifte(externe link).

Ik zie mijn voorwerp niet in het overzicht gevonden voorwerpen. Wat moet ik doen?

Blijf regelmatig het overzicht gevonden voorwerpen checken.

Mijn verzekering vraagt om een bewijs van verlies, wat moet ik doen?

Vul op de website van iLost een schadeformulier in(externe link). Stuur dit document op naar je verzekering. Wanneer de verzekering het nodig acht kunt u dit bewijs laten afstempelen bij de receptie van het gemeentehuis.

Gevonden/verloren fietsen

Wanneer een gevonden fiets of bromfiets wordt gemeld of door ons opgehaald, wordt eerst gecheckt of deze als gestolen staat gesignaleerd. Wanneer er sprake is van diefstal, dan wordt de fiets of bromfiets overgedragen aan de politie. Is dit niet het geval dan wordt de(brom)fiets bewaard op de gemeentewerf van de gemeente Twenterand.

Regelmatig organiseren wij fietskijkdagen. U kunt dan kijken of uw verloren fiets hier tussen staat. De aankondiging van deze fietskijkdagen wordt gepubliceerd in InTwenterand en op deze website.

Er zijn ook mogelijkheden om te kijken of uw verloren fiets of bromfiets is gevonden en bij de gemeentewerf staat. Hiervoor kunt u een afspraak maken, tel. (0546) 840 840. Het adres van de gemeentewerf is Aziëlaan 16 te Vroomshoop. U hebt alleen toegang wanneer u in het bezit bent een aangifte diefstal fiets of van een alert van vermissing met stempel van het gemeentehuis, en het bewijs daarvan bij u heeft.

Gevonden/verloren vervoermiddelen met kenteken of verzekeringsplaatje

Gevonden of verloren vervoermiddelen met kenteken of verzekeringsplaatje, moet u ook altijd aangeven bij de politie of via www.politie.nl/aangifte(externe link).

Gevonden/verloren dieren

Voor vermiste en gevonden katten, honden en zwerfdieren die een eigenaar hebben kunt u terecht bij Dierenopvangcentrum 't Noordbroek in Almelo: 06-53757093.