Duurzaamheidssubsidie voor een geïsoleerd huis

Wil jij jouw huis isoleren? Goed bezig! Goed geïsoleerde huizen houden in de winter de kou buiten. Zo blijft het binnen beter warm en wordt er veel energie bespaard. Dat scheelt flink op de energierekening. En als we allemaal een beetje energie besparen, zetten we samen een goede stap richting een duurzame toekomst. WIN-WIN dus!

Afhankelijk van het type en bouwjaar van jouw huis kun je verschillende isolatiemaatregelen nemen: (spouw)muurisolatie, dakisolatie, ramen vervangen voor HR++-glas of triple glas en vloer- of kruipruimte isolatie. Met de duurzaamheidssubsidie voor een geïsoleerd huis is dat extra aantrekkelijk. De gemeente Twenterand betaalt dan 35% van de kosten. De subsidie van de gemeente kun je gebruiken als je hiervoor een bedrijf inhuurt, maar ook als je zelf aan de slag gaat met isolatiemaatregelen en materiaal inkoopt.

Let op: De subsidie moet worden aangevraagd voordat de isolatiemaatregelen worden uitgevoerd. Op deze pagina lees je stap voor stap hoe dit werkt.

Hoeveel subsidie is er nog beschikbaar?

Dit overzicht is bijgewerkt op 30 mei 2024.

 • Al ruim 660 inwoners van Twenterand zijn begonnen met isoleren! Samen nemen zij 989 isolatiemaatregelen en € 1.000.000 subsidie aangevraagd.
 • Op dit moment is er nog € 1.450.000 subsidie beschikbaar. Veel inwoners zijn enthousiast, dus wacht niet te lang met jouw aanvraag!

Stap voor stap: hoe werkt het?

 1. Weet je niet welke isolatiemaatregelen jij in jouw huis moet nemen? Of met welke maatregelen jij de meeste energie kunt besparen? Plan een afspraak in met de energiecoaches van gemeente Twenterand. Zij helpen je op weg met gratis en onafhankelijk advies.
 2. Vraag offerte(s) op bij isolatiebedrijven voor de isolatiemaatregelen die je wilt nemen. Huur je geen bedrijf in maar ga je zelf aan de slag? Maak een overzicht van de materiaalkosten.
 3. Vraag subsidie aan via het aanvraagformulier op deze pagina.
 4. Binnen 8 weken na jouw aanvraag krijg je een mail met de subsidiebevestiging. Hierin staat hoeveel subsidie je ontvangt.
 5. Pak je gereedschap of bel het isolatiebedrijf. Het isoleren kan beginnen! Zorg ervoor dat de isolatiemaatregelen binnen 6 maanden, nadat je de subsidiebevestiging hebt ontvangen (stap 4), worden uitgevoerd.
 6. Isoleren klaar? Laat het ons zo snel mogelijk weten via het formulier voor gereedmelding. Dit formulier vind je op deze pagina.
 7. Binnen 8 weken beoordelen wij alle stukken. Bij akkoord bevestigen we jouw gereedmelding. Binnen 6 weken betalen we vervolgens jouw subsidie uit.
 8. Tip: Deze subsidie van de gemeente Twenterand kun je ook nog eens combineren met andere landelijke subsidies, bijvoorbeeld ISDE, waardoor je tot wel 65% subsidie ontvangt. Meer informatie.

Vraag gelijk subsidie aan

 • Liever op papier invullen? Haal dan een papieren aanvraagformulier op bij de receptie van het gemeentehuis.

Gereedmelding

Laat weten dat je klaar bent met isoleren. Daarna kunnen we de subsidie uitbetalen.

Isolatiemaatregelen voor subsidie

Je kunt subsidie aanvragen als je aan de slag gaat met een of meer van de volgende isolatiemaatregelen. Let op: De subsidie moet worden aangevraagd voordat de isolatiemaatregelen worden uitgevoerd.

 • Bodemisolatie
 • Gevelisolatie
 • Vloerisolatie (eventueel met bodemfolie)
 • Spouwmuurisolatie (buiten-, binnen- of spouwmuurisolatie, de subsidie geldt niet voor zonneweringen, rolluiken en screens)
 • Dakisolatie
 • Raamisolatie (HRR++-glas of triple glas)

Voor alle maatregelen geldt dat je voor 35% procent van de kosten (voor materiaal en direct gerelateerde als je hiervoor een bedrijf inhuurt) subsidie kunt aanvragen. Het minimale subsidiebedrag is € 250. Dat betekent dat je minimaal € 714,28 moet investeren in een of meerdere isolatiemaatregelen. Het maximale subsidiebedrag hangt af van jouw situatie:

 • Huis gebouwd voor 1983: je ontvangt maximaal € 5.000 subsidie.
 • Huis met een WOZ-waarde van maximaal € 221.400,-: je ontvangt maximaal € 5.000 subsidie.
 • Ander huis: je ontvangt maximaal € 3.000 subsidie.

Veelgestelde vragen (FAQ)

Kan iedere huiseigenaar gebruik maken van deze subsidie?

In principe kan iedereen voor zijn of haar eigen koophuis de duurzaamheidssubsidie aanvragen. Nadat je subsidie hebt aangevraagd, wordt gecontroleerd of de subsidie aan alle voorwaarden voldoet.

De subsidieaanvragen worden behandeld in de volgorde van binnenkomst: wie het eerst komt, het eerst maalt.

Welke gegevens heb ik nodig voor de subsidieaanvraag?

In het aanvraagformulier moet je de volgende gegevens invullen/aanleveren:

 • De WOZ-waarde van jouw huis. Dit is gratis en makkelijk op te vragen via: www.wozwaardeloket.nl.
 • Het bouwjaar van jouw huis.
 • Heeft jouw huis een energielabel? Geef dit dan door via het aanvraagformulier.
 • Heeft jouw huis nog geen energielabel? Dan moet je aangeven welke onderdelen van uw huis wel/niet geïsoleerd zijn.
 • Woon je nog niet in het huis maar wil je al wel subsidie aanvragen? Dan vragen wij het volgende:
  • Een kopie van de koopovereenkomst. Zodat je aan ons laat zien dat in het huis gaat wonen.
  • Een intentieverklaring voor de koop van het huis. Zodat je aan ons laat zien dat je voornemens bent om het huis te kopen en in het huis te gaan wonen.

Kan ik de duurzaamheidssubsidie aanvragen voor mijn bedrijf?

Nee. Deze subsidie is alleen bedoeld voor particuliere eigenaren van een koophuis.

Kan ik de duurzaamheidssubsidie aanvragen voor mijn huurhuis?

Nee. Neem contact op met de verhuurder van jouw huis om te vragen naar de opties om te isoleren. Je kunt ook zelf beginnen met het nemen van kleine maatregelen. Meer informatie.

Kan ik de subsidie aanvragen voor een isolatiemaatregel die ik al heb uitgevoerd?

Nee. Je moet de subsidie aanvragen voordat je de maatregel treft.

Ik ben doe-het-zelver en wil mijn huis zelf isoleren. Kan ik deze subsidie ook aanvragen?

Ja! In Twenterand zijn veel handige klussers die geen installateur of aannemer hoeven in te schakelen om hun huis te verduurzamen. Wil je ook zelf aan de slag? Dan kun je subsidie aanvragen voor de materiaalkosten. Verder gelden dezelfde voorwaarden. Wel moet je vooraf een offerte, kostenoverzicht of bon opvragen bij de bouwmarkt of leverancier van de isolatiematerialen. Met dit kostenoverzicht kun je subsidie aanvragen voordat je aan de slag gaat.

Subsidiebevestiging ontvangen? Maak dan foto’s tijdens de werkzaamheden, die kun je achteraf toevoegen aan de gereedmelding.

Krijg ik ook subsidie voor nieuwe kozijnen met nieuw isolerend glas?

Het plaatsen van kozijnen valt niet binnen de subsidieregeling, maar het glas wel. In deze situatie vragen wij je om de offerte gesplitst aan te leveren (glas en kozijn apart). Als dit niet mogelijk is, dan rekenen we met een bepaald percentage. Namelijk voor HR++ glas met 35% van het totaal van de offerte of 40% bij triple glas.

Kan ik de subsidie uitbetaald krijgen voordat ik de aannemer moet betalen of de materialen ga kopen?

Nee. Je moet de betaling eerst zelf voorschieten. We betalen het subsidiebedrag achteraf uit.

Ik heb het aanvraagformulier ingevuld en verstuurd, maar ik heb nog niets gehoord van de gemeente. Wanneer hoor ik iets?

Binnen 5 werkdagen nadat je de aanvraag hebt gedaan, sturen wij een automatische ontvangstbevestiging. Hebben we jouw aanvraag behandeld? Dan sturen wij de subsidiebevestiging naar jou toe. Hierin staat hoeveel subsidie je ontvangt. Dit doen wij zo snel mogelijk, maar uiterlijk binnen 8 weken.

Ontbreken er gegevens in de aanvraag? Dan nemen we contact met je op. De datum waarop de aanvraag compleet is, telt als de datum van aanvraag.

De werkzaamheden waarvoor ik subsidie heb aangevraagd, zijn afgerond. Hoe gaat het nu verder?

Laat ons weten dat de werkzaamheden klaar zijn door het gereedmeldingsformulier op deze pagina in te vullen. Binnen 8 weken beoordelen wij alle stukken en bij akkoord bevestigen we jouw gereedmelding. Binnen 6 weken betalen we vervolgens jouw subsidie uit.

Wat als de werkzaamheden niet binnen 6 maanden zijn uitgevoerd?

Het is belangrijk dat de werkzaamheden binnen 6 maanden, nadat je de subsidiebevestiging hebt ontvangen, worden uitgevoerd. Lukt dat niet omdat de levertijden vaak oplopen naar meer dan 6 maanden? Neem dan minimaal twee weken voor het verstrijken van de 6 maanden, contact met ons op. Dan overleggen we over de mogelijkheden. Neem contact op via het contactformulier, door te mailen naar info@twenterand.nl of door te bellen via 0546 – 840 840.

Wat is natuurvriendelijk isoleren?

Bij het isoleren van gevels en daken is het belangrijk om rekening te houden met dieren die hier eventueel leven. In sommige gevallen (bijvoorbeeld bij vleermuizen) is er sprake van een beschermde diersoort. Wij raden aan om altijd te kiezen voor een bedrijf dat natuurvriendelijk isoleert. Dit wordt bijvoorbeeld gedaan door het aanbrengen van flapjes aan de gevel waardoor het voor deze dieren mogelijk is om vanuit de spouwmuur wel naar buiten te kunnen, maar niet naar binnen.

Heb je een andere vraag?

Neem contact op via het contactformulier, door te mailen naar info@twenterand.nl of door te bellen via 0546 – 840 840.