AED’s hangen op veel verschillende plekken in de gemeente, waarschijnlijk heeft u het logo weleens gezien. Overal waar het logo hangt is een AED aanwezig, in Twenterand op zo’n 80 plekken. Een AED kan gebruikt worden bij een hartstilstand en zorgt ervoor dat de overlevingskans van de persoon wordt vergroot!

aed logo
AED

Wat is een AED?

Een Automatische Externe Defibrillator (AED) is een draagbaar apparaat dat het hartritme weer kan herstellen bij een hartstilstand. Dit gebeurt door het geven van een elektrische schok. De elektrische schok zorgt ervoor dat het hartritme weer goed wordt en de bloed- en zuurstofcirculatie zich herstellen. De schok kan ervoor zorgen dat levens worden gered.

Hoe kan een AED worden gebruikt?

Om de AED op de juiste manier te gebruiken, kunt u een cursus volgen. Na de cursus kunt u zich registeren als burgerhulpverlener in het reanimatie-oproepsysteem HartslagNu, dit is niet verplicht. Wanneer u geregistreerd staat, ontvangt u een oproep via uw mobiel bij een melding via 112 (in uw buurt). Deze oproep bevat instructies zoals ‘haal de AED’ met daarbij het adres van de dichtstbijzijnde AED en het adres van het slachtoffer. Het is de bedoeling dat u zich, wanneer mogelijk, zo snel mogelijk naar het genoemde adres begeeft om te reanimeren en/of een AED in te zetten.

Storing?

Ziet u een storing aan een AED in de gemeente Twenterand, geef deze dan zo snel mogelijk door aan de vrijwillige beheerders (zie contactgegevens onderaan).

De kosten voor onderhoud en reparatie van een AED en bijbehorende AED kast zijn voor rekening van de gemeente als de gemeente eigenaar. Heeft u een AED kast in bruikleen van de gemeente dan zijn de kosten voor het plaatsen van de AED kast en eventuele kosten door schade aan de AED en/of AED kast voor rekening van de gemeente.

De kosten die komen kijken bij de inzet van een AED kunnen ingediend worden bij  de ambulancedienst in de regio. Ambulance Oost is de ambulancedienst in de regio Twente. Op de website van Ambulance Oost (www.ambulanceoost.nl) is het formulier te vinden waarmee u uw onkosten kunt indienen.

Contactgegevens

De AED’s van de gemeente Twenterand worden beheerd door vrijwilligers. Storingen aan de AED’s/AED kasten of andere vragen over de AED’s in de betreffende kern kunnen gemeld worden aan:

Bruinehaar Werkgroep AED Bruinehaar, Marcel Grashof
Telefoonnummer: 0546 – 681 120
e-mail: melkveebedrijfgrashof@gmail.com
Den Ham EHBO Vereniging Den Ham
De Pollen AED De Pollen, Martine Keijzer en Corien Meekes
Telefoonnummer: 06 - 535 36 782/06 522 93 711
e-mail: berdwin.martine@caiway.nl/corienmeekes@hotmail.com
Website: www.depollenwestgeesteren.nl
Vriezenveen Stichting Twente Hart Safe
Telefoonnummer: 074 - 357 74 82
info@twentehartsafe.nl
Vroomshoop Stichting AED Vroomshoop
Telefoonnummer: 06 - 234 48 550
e-mail: info@aedvroomshoop.nl
Website: www.aedvroomshoop.nl
Westerhaar-Vriezenveensewijk Stichting AED Westerhaar
Website: www.aedwesterhaar.nl
Telefoonnummer: op de website zijn verschillende telefoonnummers te vinden, afhankelijk van de vraag die u heeft.

Meer informatie of een cursus volgen?

Voor meer informatie over een AED of het doorgeven van een storing kunt u contact opnemen met Stichting Twente Hart Safe. De stichting is op werkdagen tussen 11.00 en 16.00 uur bereikbaar op telefoonnummer 074 - 357 74 82. U kunt ook een e-mail sturen naar info@twentehartsafe.nl.

Wilt u een basis- of herhalingscursus volgen dan kunt u terecht bij: