AED’s hangen op veel verschillende plekken in de gemeente, waarschijnlijk heeft u het logo weleens gezien. Overal waar het logo hangt is een AED aanwezig, in Twenterand op zo’n 80 plekken. Een AED kan gebruikt worden bij een hartstilstand en zorgt ervoor dat de overlevingskans van de persoon wordt vergroot!

aed logo
AED

Wat is een AED?

Een Automatische Externe Defibrillator (AED) is een draagbaar apparaat dat het hartritme weer kan herstellen bij een hartstilstand. Dit gebeurt door het geven van een elektrische schok. De elektrische schok zorgt ervoor dat het hartritme weer goed wordt en de bloed- en zuurstofcirculatie zich herstellen. De schok kan ervoor zorgen dat levens worden gered.

Hoe kan een AED worden gebruikt?

Om de AED op de juiste manier te gebruiken, kunt u een cursus volgen. Na de cursus kunt u zich registeren als burgerhulpverlener in het reanimatie-oproepsysteem HartslagNu, dit is niet verplicht. Wanneer u geregistreerd staat, ontvangt u een oproep via uw mobiel bij een melding via 112 (in uw buurt). Deze oproep bevat instructies zoals ‘haal de AED’ met daarbij het adres van de dichtstbijzijnde AED en het adres van het slachtoffer. Het is de bedoeling dat u zich, wanneer mogelijk, zo snel mogelijk naar het genoemde adres begeeft om te reanimeren en/of een AED in te zetten.

Storing?

Ziet u een storing aan een AED in de gemeente Twenterand, geef deze dan zo snel mogelijk door aan de vrijwillige beheerders (zie contactgegevens onderaan).

De kosten voor onderhoud en reparatie van een AED en bijbehorende AED kast zijn voor rekening van de gemeente als de gemeente eigenaar. Heeft u een AED kast in bruikleen van de gemeente dan zijn de kosten voor het plaatsen van de AED kast en eventuele kosten door schade aan de AED en/of AED kast voor rekening van de gemeente.

De kosten die komen kijken bij de inzet van een AED kunnen ingediend worden bij  de ambulancedienst in de regio. Ambulance Oost is de ambulancedienst in de regio Twente. Op de website van Ambulance Oost (www.ambulanceoost.nl(externe link)) is het formulier te vinden waarmee u uw onkosten kunt indienen.

Richtlijn aanvraag AED

Bij een hartstilstand zijn de eerste 6 minuten van levensbelang. Zodra er binnen die 6 minuten iemand is die de reanimatie kan starten, is de kans het grootst dat iemand de hartstilstand overleeft. Natuurlijk moet er te allen tijde in het geval van een hartstilstand eerst naar 112 gebeld worden. Zij activeren automatisch het netwerk waardoor burgerhulpverleners worden opgeroepen om te reanimeren. Als er dan een AED in de buurt is wordt de overlevingskans nog groter. Een AED (Automatische Externe Defibrillator) is een draagbaar apparaat dat het hartritme weer kan herstellen, zodat de bloed- en zuurstofcirculatie weer op gang komt. Door het geven van deze elektrische schok worden dus levens gered.

Binnen gemeente Twenterand hangen ongeveer 80 AED’s. Een AED-netwerk is dekkend als er op elk adres binnen een dorp binnen 500 meter (de 6 minuten-zone) een AED bereikt kan worden.

 • Aanvraag AED als dorp-netwerk niet dekkend lijkt
  Mocht er binnen het dorp geen dekkend AED netwerk zijn, kan de gemeente Twenterand u hierbij helpen. Binnen de gemeente hebben we werkgroepen AED, die zich richten op het beheer en onderhoud van de AED-kasten in de verschillende dorpen. Zodra u het vermoeden heeft dat het netwerk in uw dorp niet dekkend is, pakken wij de aanvraag op met de werkgroep in het betreffende dorp en kijken we of uw adres buiten de 6 minuten-zone valt. Als dit het geval is faciliteert de gemeente de aanschaf, plaatsing en het onderhoud van een nieuwe AED-kast.
   
 • Aanvraag AED als afstand naar dichtstbijzijnde AED-kast binnen de 500 meter valt
  Zodra de afstand van het aanvraagadres en de dichtstbijzijnde AED-kast binnen de 500 meter valt, kunt u als buurt/vereniging/organisatie alsnog besluiten om zelf een AED-kast te plaatsen. Betrek de gemeente of de werkgroep AED in uw dorp hier dan ook bij; samen kijken we dan naar de mogelijkheden voor het beheer en de onderhoud van de AED-kast.
   
 • Toevoegen bestaande AED-kast aan het netwerk
  Mocht u beschikken over een eigen geplaatste AED-kast, gaan wij graag met u in gesprek over de mogelijkheid om deze binnen het beheer van de werkgroepen te laten vallen. Hiervoor kunt u contact opnemen met Peter Schepers (Schepers Critical Care & Education, info@scce.nl) of Lotte Zuidema (l.zuidema@twenterand.nl).

Contactgegevens

De AED’s van de gemeente Twenterand worden beheerd door vrijwilligers. Storingen aan de AED’s/AED kasten of andere vragen over de AED’s in de betreffende kern kunnen gemeld worden aan:

BruinehaarWerkgroep AED Bruinehaar, Marcel Grashof
Telefoonnummer: 0546 – 681 120
e-mail: melkveebedrijfgrashof@gmail.com
Den HamEHBO Vereniging Den Ham
De PollenAED De Pollen, Martine Keijzer en Corien Meekes
Telefoonnummer: 06 - 535 36 782/06 522 93 711
e-mail: berdwin.martine@caiway.nl/corienmeekes@hotmail.com
Website: www.depollenwestgeesteren.nl(externe link)
VriezenveenAED Vriezenveen, Eric Keddeman

Telefoonnummer: 06 - 125 512 68

E-mail: h.keddeman@gmail.com

VroomshoopStichting AED Vroomshoop Telefoonnummer: 06 - 234 48 550
e-mail: info@aedvroomshoop.nl
Website: www.aedvroomshoop.nl(externe link)
Westerhaar-VriezenveensewijkStichting AED Westerhaar
Website: www.aedwesterhaar.nl(externe link)
Telefoonnummer: op de website zijn verschillende telefoonnummers te vinden, afhankelijk van de vraag die u heeft.
Leverancier en AED-serviceverlener

Schepers Critical Care & Education

SCCE

Telefoonnummer: 0629372548

E-mail: info@scce.nl

Website: www.scce.nl(externe link)

Meer informatie of een cursus volgen?

Voor meer informatie over een AED of het doorgeven van een storing kunt u contact opnemen met Schepers Crititcal Care & Education. Deze is op werkdagen tussen 08.00 en 17:00 uur bereikbaar op telefoonnummer 06-29372548. Bij spoedgevallen kunt u ook buiten deze uren contact opnemen. U kunt ook een e-mail sturen naar info@scce.nl.

Wilt u een basis- of herhalingscursus volgen dan kunt u terecht bij: