Ze deed inmiddels mee aan zeven Paralympische Spelen en won daarbij liefst tien medailles. Tijdens de afgelopen Paralympics in Tokyo won ze een bronzen en een gouden medaille. Topsporter Jennette Jansen uit Westerhaar-Vriezenveensewijk won dus alles wat er te winnen viel. Haar belangrijkste drijfveer is in haar sport de allerbeste te willen zijn. Dankzij haar sport zag ze de hele wereld, leerde ze haar grenzen verleggen én werd ze een nog blijer mens.

Jennette Jansen is de allerbeste als het gaat om handbiken. Een discipline binnen het paracyclen, waarbij je met je handen een ligfiets voortbeweegt en waar Jennette sinds 2012 actief in is. “Ik wil de allerbeste van de wereld zijn”, klinkt het vastberaden uit haar mond. “Hiervoor moet je uiteraard veel trainen. Ook als je soms geen zin hebt om te bewegen, moet je jezelf er toch toe zetten. Om de allerbeste te willen worden, moet je jezelf soms ook bepaalde dingen ontzeggen. Je moet echt alles willen doen om een betere sporter te worden.”

Hoogtepunten

Ruim een kwart eeuw bedrijft de Twenterandse Paralympisch kampioen al topsport. “Sinds 1986 op het hoogste niveau”, legt Jennette uit. “In het begin atletiek, maar na tien jaar switchte ik naar rolstoelbasketbal. Dat heb ik tot 2004 gedaan. Na een sportpauze van acht jaar ben ik in 2012 gaan handbiken.” Hoogtepunten in die ruim 25 jaar topsport vindt Jennette haar laatste overwinning in Tokyo op de Paralympische wegwedstrijd, waar ze goud veroverde. Ook op haar eerste wereldtitel in 2018 is ze trots. “Toen ik wereldkampioen werd op de tijdrit en ook op de wegwedstrijd was dit een ongelooflijk gevoel.”

Nog één keer

Volgens Jennette maakte haar sportcarrière haar tot de persoon die ze nu is. “Ik heb door mijn sport veel mensen leren kennen en veel van de wereld gezien”, legt ze uit. “Je leert ook je grenzen verleggen en kunt ook beter met tegenslagen omgaan. Ik heb ook geleerd dat je soms moet vechten voor iets. Door te vechten ben ik waar ik nu ben. Ik wil nog graag een aantal jaren aan de top meedraaien. Ik hoop dat ik gezond blijf en dat ik me nog één keer kan kwalificeren voor de Paralympics in Parijs 2024.”

Ambassadeur

Als topsporter is Jennette altijd met bewegen bezig. Met gezond leven en gezond blijven. Ze is dan ook een warm pleitbezorger van meer bewegen. “Van sporten word je écht een blijer mens”, stelt Jennette. “Het geeft je energie en je ontplooit jezelf beter door sport. Maar ook het sociale aspect is belangrijk. Door te sporten ontmoet je andere mensen. En natuurlijk is het ook gewoon supergezond als je beweegt. Dat is ook wat ik ouders wil meegeven. Laat je kind kennismaken met een sport. Ga samen op zoek naar een leuke sport en maak er eens kennis mee. Stimuleer je kind hierin. Je kind blijft fit en leert ook weer andere kinderen kennen.”

Strippenkaart

Om mensen kennis te laten maken met allerlei sporten, pleit Jennette ervoor dat de Twenterandse sportclubs de handen ineenslaan. “Denk bijvoorbeeld aan een soort strippenkaart, waarmee iemand steeds een andere sport kan uitproberen”, vertelt Jennette. “Zo maak je het laagdrempelig en aantrekkelijk voor mensen om verschillende sporten uit te proberen en verhoog je de kans dat mensen iets vinden dat bij ze past. Hierin zou de gemeente ook een mooie rol kunnen spelen. Door met de sportclubs om tafel te gaan, door subsidies beschikbaar te stellen of door te zorgen dat er in het basisonderwijs meer gesport gaat worden. We moeten het samen doen: ouders, verenigingen en gemeente.”

Jennette Jansen