In Twenterand komen zogeheten inwoonsituaties voor. Dat zijn situaties waarin er twee huishoudens in één woning wonen. De oorspronkelijk woning is echter als eengezinswoning gebouwd en staat qua gebruik ook zo geregistreerd. Maar toch is de woning in gebruik bij nóg een persoon of gezin. Om al die situaties goed in kaart te brengen en ook op papier correct te regelen, roept de gemeente betrokkenen op dit te melden. Dit voorkomt onder meer gedoe bij verkoop of de financiering van een aankoop.

Inwoning en woningsplitsing ontstaan om allerlei redenen. Vaak omdat we iemand willen helpen, bijvoorbeeld als je een zieke ouder in huis neemt of een vriend onderdak biedt die net gescheiden is. De oorsprong van inwoning en woningsplitsing is dus vaak persoonlijk, maar in de loop der tijd zijn er soms situaties ontstaan waarbij die persoonlijke band tussen de twee huishoudens er helemaal niet meer is. Je zou denken dat dit niet zo’n probleem is. Immers, beide huishoudens betalen netjes belasting en vervullen als het goed is ook hun overige financiële plichten.

Allerlei gedoe

Maar daar zit het probleem niet. Als een woning verkocht moet worden of als een van de twee huishoudens een financiering nodig heeft, pas dan ontstaat er vaak allerlei gedoe met de bank, de makelaar en met potentiële kopers. De oplossing is het verzelfstandigen van de betrokken huishouding van “inwoning” naar een eigen bestemming “wonen”. Op www.twenterand.nl/woningsplitsing kunnen betrokkenen zich dit jaar nog melden door een formulier in te vullen. Begin volgend jaar inventariseert de gemeente de meldingen en gaat ze om tafel met de melders over onder meer de vervolgprocedure en de kosten die ermee gemoeid zijn.