HOME  |  Thema's  |  Actueel  |  Nieuws  |  Eerste Bokashi kuil geopend

Eerste Bokashi kuil geopend

Dit item is gearchiveerd op 19-04-2018

November vorig jaar zijn de eerste tijdelijke Bokashi kuilen in Twenterand aangelegd in Westerhaar-Vriezenveensewijk en Vriezenveen. Op donderdag 5 april is de kuil aan de Horstweg in Vriezenveen officieel geopend door de betrokken bedrijven en wethouder Ben Engberts.

Vervolgens is de eerste Bokashi uitgereden over het (bouw)land. De aanwezigen konden zien hoe de gefermenteerde Bokashi er na ruim drie maanden uitziet en er was een specialist aanwezig die uitleg gaf.

Wat is Bokashi?

Bokashi is een fermentatie techniek overgekomen uit Japan. Door het toevoegen van speciale micro-organismen en mineralen worden organische (rest)materialen zoals bermmaaisel en blad omgezet naar een voedingsstof voor de bodem en het bodemleven. Door het zuurstofdicht afsluiten van de kuil is het organische materiaal na ongeveer 8 tot 10 weken gefermenteerd tot Bokashi.

Begeleiding

De gemeente Twenterand heeft samen met Dekker Vriezenveen BV de aanleg verzorgd van de Bokashi kuilen. Daarbij zijn ze begeleid door het bedrijf de Oorsprong uit Dalfsen.

Mineral Valley

De gemeente Twenterand werkt samen met netwerkorganisatie Mineral Vally Twente. Mineral Valley verbindt belanghebbenden binnen de voedselproductieketen om de bodemgezondheid in Twente te verbeteren en de afvalstoffen om te vormen in bruikbare grondstoffen. Door kennis en ervaring te delen, dragen we bij aan een beter milieu en nieuwe kansen voor de regionale economie. Meer informatie: www.mineralvalley.nl