HOME  |  Thema's  |  Actueel  |  Nieuws  |  Artikelenserie Duurzaamheid en omgeving: Duurzaam (t)huis Twente

Artikelenserie Duurzaamheid en omgeving: Duurzaam (t)huis Twente

Dit item is gearchiveerd op 23-11-2017
Henk Meulenbeld maakte een energiescan voor Meke en George Veuger

Gemeente Twenterand schenkt dit najaar met een artikelenserie aandacht aan de thema’s duurzaamheid en omgeving. Dit keer aandacht voor de adviezen van Duurzaam (t)huis Twente.

‘De wereld een beetje duurzamer maken’

Als wooncoach voor Duurzaam (t)huis Twente adviseert Henk Meulenbeld woningbezitters in de gemeente Twenterand over energie. Bijvoorbeeld over isolatie, spouwmuren, beglazing, zonnepanelen, zonneboilers of warmtepompen. Henk was ondernemer in de elektrotechniek. ‘Na mijn pensionering wilde ik graag iets om handen hebben, een beetje bijblijven en de wereld een beetje duurzamer maken.’

Energiescan

Zo kwam hij voor een energiescan bij Meke en George Veuger in Vriezenveen. Meulenbeld bekeek in maart het energieverbruik van de Veugers en de al genomen maatregelen. ‘Hun woning had al vloer-, dak- en spouwmuurisolatie en was voorzien van dubbele beglazing. Wat mij als wooncoach restte, was het adviseren van zonnepanelen’, aldus Meulenbeld. Hij berekende de capaciteit en bekeek de zaak van de bouwtechnische kant.

Zonnepanelen

George Veuger: ‘We kregen goede informatie en een uitgebreid advies over de aanschaf. We vroegen vervolgens zelf offertes aan en maakten een keuze. In juni zaten de panelen op het dak. Er is goed werk geleverd en het is allemaal keurig afgewerkt. Aanvankelijk was ik wat sceptisch, want ik was bang dat zonnepanelen op ons dak problemen zouden geven bij storm. Achteraf volkomen onterecht, dankzij de prima bevestigingsbeugels. Op de omvormer en de tablet volg ik nu dagelijks het verbruik en de opgewekte energie. We zijn inmiddels zelfs overgestapt naar een volledige groene energieleverancier.’

Besparing

Voor de Veugers betekent de aanschaf van zonnepanelen een besparing aan CO₂ van 1.400 kg en een jaarlijkse financiële besparing van 520 euro. Daar staat wel een investering van 5.000 euro inclusief btw tegenover. Momenteel is er geen subsidie meer voor zonnepanelen. Wel kan de btw teruggevraagd worden, waardoor de investering uiteindelijk op 4.200 euro kwam. ‘Dit bedrag verdienen we in 7,5 jaar terug. We kunnen het beter hieraan uitgeven dan op de bank zetten’, is Meke Veuger van mening. ‘Het mes snijdt aan twee kanten; ze leveren zo een bijdrage aan een duurzame samenleving en het levert ook financieel wat op’, concludeert de wooncoach.

Energieloket

Duurzaam (t)huis Twente is een initiatief van de veertien Twentse gemeenten om de verduurzaming van particuliere woningen in Twente te stimuleren. Elke donderdagavond van 17.00 tot 19.00 uur houden de wooncoaches Daan Hartgers, George Langendonk, Henk Meulenbeld en Hans Winkel spreekuur in het gemeentehuis in Vriezenveen. Maak een afspraak voor een gratis energiecheck via 088 - 1850130. Of kijk op www.duurzaamthuistwente.nl.

Foto: Henk Meulenbeld maakte een energiescan voor Meke en George Veuger