HOME  |  Thema's  |  Herdenkingsmonument  |  ‘Exhortare’

‘Exhortare’

Het nieuwe marmeren monument heeft de naam ‘Exhortare’ wat 'waarschuwen' betekent. Het vorige herdenkingsmonument is hierbij als leidraad gebruikt. Dit nieuwe beeldhouwwerk gedenkt de slachtoffers en waarschuwt ook voor het gevaar dat aan de schaduwzijde van deze wereld op de loer ligt.

De belangrijke boodschap hierbij is dat we ons gezamenlijk (oud en jong) bewust moeten zijn dat vrede en liefde bij onszelf begint.

Nieuw monumentUitleg namen

In het kunstwerk is de omtrek van het oude beeld verwerkt in het gat. Dit symboliseert de leegte die hij achterliet. Wie naar het kunstwerk kijkt, ziet dat de vrouw treurt om het verlies van haar man, bijvoorbeeld aan de wallen onder haar ogen. Maar ze gaat ook met een zweem van een glimlach haar toekomst tegemoet. De dode duif in haar handen staat symbool voor de hoop, voor het communiceren tussen twee werelden.

In het groot marmeren (‘Alicante Rojo’) blok van 3 meter hoog, ca. 2.40 breed en 1 meter diep is het beeld ‘Dringend vermaan’ uitgehouwen. Niet op de traditionele manier waarbij we het beeld weer in zijn geheel terugzien, maar juist andersom. Het blok blijft bestaan en het beeld is eruit. Hierdoor ontstaat er een grote leegte in de steen, groot genoeg om erin te kunnen staan en er doorheen te kunnen lopen.