De doelgroep voor een schoolpakket is kinderen tot 18 jaar die voortgezet (speciaal) onderwijs of middelbaar beroepsonderwijs volgen. Vanaf hun 18e jaar krijgen zij studiefinanciering.

Aanvraag schoolpakket 2024-2025

Voor het schooljaar 2024/2025 kunt u naast een schoolpakket ook een bijdrage voor een fiets aanvragen.


De gemeente Twenterand wil met het schoolpakket kinderen die leven in een gezin met een laag inkomen tegemoetkomen. Binnen het schoolpakket worden kosten vergoed die school gerelateerd zijn. Het is immers van groot belang dat kinderen en jongeren naar school gaan en een opleiding volgen. Dit vergroot hun kansen op de arbeidsmarkt in de toekomst. Dit schoolpakket heeft betrekking op het schooljaar 2024/2025.

Bent u niet in staat om het formulier via DigiD in te voeren? Stuur dan een mail naar info@twenterand.nl om uw aanvraag kenbaar te maken. U wordt daarmee in contact gebracht met de juiste persoon om uw definitieve aanvraag in te dienen.

Om welke kosten gaat het?

  • Kosten schoolpakket
    Het gaat om de kosten die u maakt voor schoolactiviteiten voor uw schoolgaande kind (jonger dan 18 jaar) op het voortgezet onderwijs of het middelbaar beroepsonderwijs. Het gaat dan om kosten zoals de ouderbijdrage, kosten voor lesmateriaal (bijvoorbeeld gereedschap of verplichte kleding), schoolgeld of de kosten van een abonnement van het openbaar vervoer naar school.
  • Kosten fiets
    Voor de fiets gaat het om kosten die ouders maken wanneer hun kind(eren) overstappen van de basisschool of de internationale schakelklas naar het voortgezet onderwijs tijdens schooljaar 2024/2025.

Voorwaarden

Het schoolpakket is bedoeld voor activiteiten die school gerelateerd zijn. U komt voor vergoeding in aanmerking als:

  • Uw inkomen niet hoger is dan 120% van de voor u geldende bijstandsnorm / of U een schuldenregeling heeft zoals bij de Stadsbank Oost Nederland of in het kader van de WSNP. Zie ook de tabel "bijstandnormen per 1 juli 2023" hieronder.
  • U niet meer vermogen hebt dan volgens de Participatiewet is toegestaan in uw leefsituatie. Deze grens is vastgesteld op 15.210,- euro (norm per 1 juli 2023).
  • Bij een aanvraag schoolkosten moet u een bewijs van betaling met betrekking tot de gemaakte kosten inleveren. Dit mag ook een bewijs van een (eerste) betaling met een kopie van een betalingsregeling zijn.
  • Bij een aanvraag voor een fiets moet u een betaalbewijs, offerte of nota inleveren. (Bij een nota of offerte wordt de bijdrage rechtstreeks naar de leverancier overgemaakt). Ook moet u een bewijs van de overstap naar het voortgezet onderwijs inleveren.

Bijstandsnormen per 1 juli 2023

Huishouden**

Bijstandsnorm

per persoon

Inkomensgrens* voor personen vanaf 21 jaar tot AOW gerechtigde leeftijd

Eénpersoonshuishouden

€ 1.219,64

€ 1.463,57

Tweepersoonshuishouden

€ 871,17

€ 1.045,40

Driepersoonshuishouden

€ 755,01

€ 906,01

Vierpersoonshuishouden

€ 696,94

€ 836,33

*Alle bedragen zijn berekend op 120% van de geldende bijstandsnorm, per persoon, per maand, exclusief vakantietoeslag.

**Inwonende kinderen jonger dan 27 jaar worden niet bij het huishouden meegeteld. Inwonende kinderen van 27 jaar of ouder die aanspraak kunnen maken op studiefinanciering of die een BBL opleiding volgen, worden ook niet bij het huishouden meegeteld.

De bijstandsnorm voor gehuwden of samenwonenden van 21 jaar tot de AOW-leeftijd is € 1.742,34 per maand, exclusief vakantietoeslag. Voor hen samen is de inkomensgrens € 2.090,81

Ook ouders met een minnelijk traject (zoals dat kan bij de Stadsbank Oost Nederland) of die zijn toegelaten tot de Wet schuldsanering natuurlijke personen (WSNP) kunnen in aanmerking komen voor het schoolpakket.

Hoogte van het schoolpakket

  • De bijdrage voor een kind dat naar het voortgezet onderwijs gaat (zoals vso-pro, vmbo, havo vwo) is € 180,00.
  • De bijdrage voor een kind dat naar het middelbaar beroepsonderwijs gaat (bijvoorbeeld mbo-bouw, zorg, techniek, etc.) is € 200,00.

Deze bijdrage wordt rechtstreeks aan u overgemaakt.

Hoogte van de bijdrage voor de fiets

Voor een schoolgaand kind dat overstapt van de basisschool naar het voortgezet onderwijs of de internationale schakelklas is de bijdrage maximaal € 350,00. Deze bijdrage wordt aan de hand van een offerte of nota rechtstreeks aan de leverancier overgemaakt. Wanneer u aan kunt tonen dat u het bedrag zelf heeft betaalt, maken we de bijdrage rechtstreeks aan u over.

De aanvraag

Uw aanvraag voor kosten die betrekking hebben op het schooljaar 2024/2025, moeten we vóór 31 juli 2025 hebben ontvangen. Dit aanvraagformulier voor een schoolpakket kan alleen voor het schooljaar 2025/2025 worden gebruikt. Zorg ervoor dat we uw aanvraag volledig ingevuld en met de betaalbewijzen krijgen. Wij kunnen anders uw aanvraag niet in behandeling nemen. U ontvangt dan geen schoolpakket.

Meer informatie over het schoolpakket en/of bijdrage fiets

Meer informatie over het schoolpakket kunt u vinden op onze website www.twenterand.nl/schoolpakket. U kunt ook contact opnemen met de afdeling Dienstverlening van gemeente Twenterand. De afdeling is op werkdagen tussen 9.00 en 12.00 uur bereikbaar via telefoonnummer 0546 – 840 840 of stuur een e-mail naar inkomen@twenterand.nl.

Aanvraag schoolpakket 2024-2025