“Ik ben een MKB-er in hart en nieren, een echte aanpakker”, vertelt Jan van de Maat van GS Metaal in Vriezenveen. Ondertussen geeft hij wethouder Aimée van der Ham en bedrijfscontactfunctionaris Jacqueline Tuinbeek een kijkje in de keuken bij zijn bedrijf, waar de hoofdactiviteit lasersnijden is. Het bedrijf verwerkt aluminium, staal en roestvast staal (RVS). “Wij willen altijd technisch up-to-date blijven en de nieuwste technologieën inzetten om onze klanten zo goed mogelijk van dienst te zijn. Kortom, kwaliteit staat bij ons hoog in het vaandel”, aldus de ondernemer.

Jan van de Maat en Arnold Hofmeijer zijn allebei eigenaar van Maathof Holding. Samen beheren ze drie bedrijven in de metaalindustrie. Naast GS Metaal zijn dat Broeze Nijverdal en de Denekamper Metaalindustrie. “De dagelijkse leiding ligt bij ons. Wij zijn geen aandeelhouders op afstand”, vertelt Jan van de Maat over de ingeslagen weg met de drie bedrijven. “Ons hoofdkantoor is een auto”, lacht Van de Maat. Hij legt uit dat hij en zijn partner als aandeelhouders de strategie bewaken en wekelijks de bedrijven bezoeken om de strategie ook vorm te geven.

Papierloos werken

Betekent dat dan dat Van de Maat altijd op de bedrijven is te vinden? “Nee”, legt hij uit. “Maar als je er echt moet zijn, dan ben je er.” Operationeel bemoeit hij zich met het bedrijf in Vriezenveen. Waar Van de Maat trots op is? “Wij werken al ruim twee jaar papierloos. Alle werknemers bij GS Metaal maken gebruik van een tablet, waarop de werktekening te lezen is. Een nieuwe manier van werken, waarbij efficiëntie een grote rol speelt.”

Kracht van lokaal samenwerken

Wat gebeurt er dan in het pand van GS Metaal? “Het begint met een plaat van bijvoorbeeld metaal. Daar maken we verschillende unieke producten van”, vertelt Van de Maat. Hij legt uit dat voor de vervolgstappen, zoals het poedercoaten of andere bewerkingen, bedrijven uit de regio, maar ook uit Twenterand worden gezocht. Wethouder Aimée van der Ham weet dat te waarderen. “Dát is nou de kracht van het lokaal samenwerken”, is haar reactie op de werkwijze van het bedrijf.