Baton twirling is een sport waarin tijdens gymnastiek- en dansoefeningen op ritmische muziek met een baton (soort stok, red.) wordt bewogen. Een sport die zich mag verheugen in een groeiend aantal beoefenaars. Maud Jansen (18) uit Vroomshoop doet het al sinds haar vierde en staat inmiddels nationaal aan de absolute top. Onlangs deed ze mee aan het EK in Frankrijk, waar ze op twee onderdelen heel knap 11e en 15e werd. 

Maud Jansen studeert fysiotherapie aan het Saxion in Enschede. Ze begon op haar vierde als majorette bij de Harmonie Vroomshoop. Al snel bleek dat ze talent had. Ze deed mee aan wedstrijden, plaatste zich voor het NK en werd zelfs nationaal kampioen. “In 2019 zijn we met ons team tweede van Europa geworden bij het EK Showtwirl”, weet Maud nog goed. “Daarna ben ik in Lelystad gaan trainen, omdat ik meer wilde en hogerop wilde komen. Dat lukte en ik plaatste me begin dit jaar voor het EK in Frankrijk!” 

Supergaaf 
Haar deelname aan dat EK verliep dus hartstikke goed. “Ik ben met het onderdeel Dance Twirl 15e geworden en met het onderdeel Super X-strut 11e, legt Maud uit. “Ik vond het echt supergaaf om aan een EK deel te nemen en tussen Europees en wereldkampioenen te staan. Vroeger bekeek ik het EK via een live stream. Ik had nooit durven denken dat ik daar ooit tussen zou staan. En dan sta je er ineens wél! Dat is toch wel echt een droom die uitgekomen is. Daar ben ik best trots op.” 

Maud Jansen

Voorbeeld 
In het verleden keek Maud vol bewondering naar andere twirlers. Dat doet ze nog steeds, ook om van te leren. Maar tegenwoordig is ze zelf óók een voorbeeld voor anderen. “Klopt”, lacht Maud. “Het is erg leuk als je een meisje hoort zeggen dat ze net zo goed willen worden als ik ben. Het geheim is discipline, familie die achter je staat en héél veel trainen. Je kunt geen dag overslaan. Om op het EK te kunnen staan heb ik echt alles op alles gezet. Dankzij mijn topsportstatus hoefde ik op school niet alle lessen te volgen. Daardoor kon ik me nóg meer focussen op het twirlen.” 

Talent 

Maud is nog steeds lid van de Harmonie Vroomshoop en geeft ook les. “Zo blijf je toch betrokken bij het twirlen hier”, vertelt de Vroomshoopse. “Ik vind het erg leuk om anderen de sport aan te leren. Sporten is sowieso gezond en heel gezellig om samen te doen. En als je talent hebt, kun je samen met je sportvereniging kijken hoe je dat verder kunt ontwikkelen. Ik vond het mooi te merken dat de gemeente echt achter me staat. Mede daardoor kon ik mijn topsportambities en deelname aan het EK waarmaken.”