Energie besparen is niet moeilijk en hoeft niet duur te zijn. Je kunt je huis bijvoorbeeld isoleren door naden en kieren te dichten of door tochtstrips te plaatsen. Hierdoor blijft de warmte beter in huis. Een andere manier is het installeren van een waterbesparende douchekop. Dit zorgt al snel voor 20% warm water besparing.

Hieronder staan kleine, snelle bespaartips om je energierekening te verlagen. 

Radiatorfolie

Een groot gedeelte van de afgegeven warmte bij radiatoren gaat verloren via de buitenmuren. Dit gebeurt met name als de buitenmuur niet geïsoleerd is. Door radiatorfolie achter de radiotoren te plakken ontsnapt er minder warmte naar buiten. Dit is een dunne reflecterende folie die op de muur of tegen de radiator aan geplakt kan worden. Het zorgt ervoor dat de CV-ketel minder hard hoeft te stoken.

Kosten

Rond de 3 euro per m2. Voor een gemiddelde woning zo’n 20 euro totaal. Aangezien radiatorfolie een kleine ingreep is, kun die je doorgaans binnen een korte periode al terugverdienen.

Inspanning

Radiatorfolie is vrij eenvoudige klus. Je brengt radiatorfolie zelf aan op de muur achter de radiatoren. Je kunt de radiatorfolie met magneetjes of tape op de achterkant van de radiator plakken. Bij de meeste bouwmarkten is de folie te verkrijgen.

Geldbesparing

Je kunt al snel 30 euro per jaar besparen. De investering is dus binnen één winter terugverdiend. Volgens Milieu Centraal bespaar je al gauw per vierkante meter radiatorfolie 10m3 gasbesparing (8 euro).

Tochtstrips

Voor het dichten van kieren bij deuren en ramen worden vaak tochtstrips gebruikt. Bij vrijwel iedere bouwmarkt kun je ze kopen. Het aanbrengen is een eenvoudige klus en het verschil zul je direct merken.

Kosten

De kosten liggen ongeveer tussen de 2 en 10 euro per meter.

Inspanning

Tochtstrips kun je eenvoudig zelf bevestigen. Veelal zijn ze zelfklevend. Een andere mogelijkheid is vastschroeven of spijkeren. Online zijn er veel filmpjes te vinden hoe je tochstrips kunt aanbrengen.

Geldsparing

Je bespaart sowieso op de energierekening. Hoeveel is onbekend

Naden en kieren

Je kunt relatief veel energie besparen door het dichten van naden en kieren. Tevens verhoog je hiermee het comfortniveau in de woning, omdat het minder zal tochten in huis. Belangrijk is bij het uitvoeren van deze maatregel dat de ventilatie in de woning goed blijft. Normaal gesproken zorgen de naden en kieren onbewust voor goede ventilatie.

Kleine naden dichten

Betreft het kleine naden van maximaal 1 cm tussen verschillende bouwdelen dan kan dit het beste worden gedicht met een kit. Bij hout en steenachtig materiaal is acrylaatkit geschikt. Acrylaatkit is ook makkelijk overschilderbaar.

Grote naden dichten

Purschuim is uitermate geschikt voor grote naden en kieren. Echter oogt het niet netjes en is niet overschilderbaar. Purschuim kan flink uitzetten, waardoor het ook op plekken komt waar het niet wenselijk is. Het verwijderen van purschuimvlekken is niet eenvoudig. Snijd overtollig schuim, eenmaal uitgehard, weg.

Deurborstels

Door deurborstel te plaatsen kan tocht aan de onderkant van de deur tegen worden gegaan. Het is niet verstandig om dit onder elke binnendeur te doen, omdat er dan te weinig doorstroom van lucht ontstaat.

Kosten

Afhankelijk van de soort maatregel.

Inspanning

Naden en kieren zijn goed zelf te dichten, waardoor de kosten mee zullen vallen.

Kostenbesparing

Aangezien een beetje doe-het-zelver- naden en kieren kunnen dichten zullen de kosten niet hoog uitpakken. De kosten voor het materiaal zijn snel terug te verdienen. Milieu Centraal geeft aan dat in een gemiddelde tussenwoning per jaar circa 70 m3 gas bespaard kan worden door naden en kieren te dichten. 

Waterbesparende douchekop

Gemiddeld douchen we vijf keer in de week zo’n tien minuten per douchebeurt. Veel huishoudens in Nederland hebben al een waterbesparende douchekop. Je doucht net zo prettig als normaal, maar bespaart als snel 20 procent warm water. Water besparen is dus  zowel goed voor het klimaat als voor je portemonnee.

Kosten

Dit verschilt erg per douchekop. Er zijn waterbesparende douchekoppen te koop voor 50 euro maar ook voor honderden euro’s.

Inspanning

Je douchekop vervangen voor een spaardouche is erg makkelijk. Oude douchekop losschroeven, nieuwe er op en klaar is kees. Bij een bouwmarkt of sanitair winkel vind je verschillende waterbesparende douchekoppen. Let bij je aankoop op het aantal liter water dat de douchekop doorlaat: een spaardouchekop laat maximaal 7,2 liter per minuut door.

Geldbesparing

Je bespaart al gauw zo’n 50 euro per jaar. Om te kijken hoeveel water je nu gebruikt kun je een minuut lang een emmer onder de douchekop zetten. Als er meer dan 7 liter in zit dan kan het zuiniger.

LED-lampen

LED-lampen zijn voor de meeste mensen al hartstikke normaal. Gelukkig maar, want ze zijn een stuk zuiniger dan gloeilampen. Het is klimaatvriendelijker om onzuinige gloeilampen te vervangen terwijl ze het nog doen. Door in één keer alle onzuinige lampen te vervangen ben je maar één keer bezig en maak je een mooie stap voor een beter klimaat. Als je het kleiner wilt houden: begin dan met de lampen die het meeste aan staan.

Kosten

Je kunt ze al kopen vanaf een paar euro,

Inspanning

Vervangen van gloeilampen is een snelle en makkelijke klus. Ledlampen kun je in de winkel of online kopen.

Geldbesparing

De investering van LED-lampen verdien je snel terug. Een ledlamp verbruikt 85% minder stroom dan een gloeilamp en is 75% zuiniger dan een halogeenlamp. Binnen 300 branduren is het al terug verdiend.

Led is goedkoper dan je denkt