Speciale workshop helpt mensen in begrijpelijke taal zelf te stemmen.

Op 9 en 10 maart 2022 organiseert MEE IJsseloevers twee workshops in begrijpelijke taal, over de aanstaande gemeenteraadsverkiezingen in Gemeente Twenterand.

  • Op  9 Maart om 19:00 uur in Bibliotheek Vroomshoop
  • Op 10 Maart om 19:00 uur in Bibliotheek Vriezenveen

Deelnemers worden uitgenodigd mee te doen met een leuk en laagdrempelig programma over de rol van de gemeente en het kiezen van een politieke partij.

MEE IJsseloevers wil voorafgaand aan de verkiezingen op 16 Maart aanstaande, een toegankelijke workshop aanbieden aan inwoners van de gemeente Twenterand. Waarin simpele taal en concrete activiteiten centraal staan. Iedereen heeft te maken met politiek. De workshop ‘Stem jij Ook’ is bedoeld voor inwoners met bijvoorbeeld een licht verstandelijke beperking (LVB), niet aangeboren hersenletsel (NAH) , autisme (ASS) of laaggeletterdheid.

In Nederland wonen bijvoorbeeld ruim 74.000 mensen met een lichte verstandelijke beperking (een IQ van 50-70) en daarnaast nog eens 2,2 miljoen zwakbegaafden (IQ 70-85), 500.000 mensen met de gevolgen van niet-aangeboren hersenletsel (NAH) en 2,5 miljoen mensen met laaggeletterdheid.

De ervaring leert dat veel mensen wel willen gaan stemmen, maar dat zij verkiezingsprogramma’s te moeilijk en te lang vinden, het stembiljet ontoegankelijk en de informatievoorziening onvoldoende. Wij bieden daarom deze workshop aan aan alle inwoners, waarvoor een aanbod in begrijpelijke taal drempels weg kan nemen bij het stemmen tijdens de gemeenteraadsverkiezingen.

‘Stem jij ook?’ is ontwikkeld door ProDemos, dat zich richt op politieke participatie door burgers. MEE IJsseloevers en ProDemos vinden het belangrijk dat alle mensen zélf de keuze kunnen maken of ze wel of niet gaan stemmen bij verkiezingen. Met de bijeenkomst ‘Stem jij ook?’ willen ze hen stimuleren om gebruik te maken van hun stemrecht. Tijdens de bijeenkomst leren de deelnemers waar de gemeente over beslist en gaan ze aan de slag met onderwerpen die voor hén van belang zijn. Ook gaan ze daadwerkelijk oefenen met het stemmen.