Het verduurzamen van je woning is niet altijd makkelijk. Het is een flinke investering en het kost tijd en moeite. Om je te helpen bij het maken van de juiste keuze geeft het energieloket vier duurzame stappen die iedere woningeigenaar kan zetten. Het zijn duurzame woningaanpassingen die zich in korte tijd terugverdienen.

Isolatieglas

Enkel of oud dubbel glas vervangen voor HR++ glas levert veel voordelen op. Je wooncomfort wordt vergroot omdat je minder last hebt van tocht en geluidsoverlast. Daarnaast wordt de veiligheid van je woning verbeterd, omdat isolerend glas inbraakbestendiger is dan enkel glas. Uiteraard bespaar je ook veel energie, wat weer ten goede komt van het milieu en je portemonnee.

Kosten

Een gemiddelde hoekwoning is zo’n 3500 euro kwijt als enkel glas wordt vervangen door HR++ glas. Wil je nieuwe, isolerende kozijnen met tripple glas? Reken dan op een bedrag van ongeveer € 8.400,- voor een tussenwoning tot € 12.500 voor een grotere vrijstaande woning. Bron: Milieu Centraal

Inspanning

Ruiten vervangen met isolerend glas neemt wat tijd in beslag, helemaal als de kozijnen ook worden vervangen. Nadat je glas is vervangen moeten de kozijnen soms opnieuw geschilderd worden.

Kostenbesparing

Wanneer in een hoekwoning alle ruiten vervangen worden door HR++, bespaar je al gauw zo’n 330 euro per jaar op je energierekening. Het rendement van HR++ isolatieglas is vergelijkbaar met een rente van zeven procent op een spaarrekening.

Muren isoleren

Door het aanbrengen van gevelisolatie zorg je ervoor dat er minder warmte door de muren naar buiten lekt. De verwarming slaat minder vaak aan en je gasverbruik en energierekening dalen. Ook tocht het minder in huis en is de kans op vochtproblemen kleiner.

Er zijn verschillende mogelijkheden wat betreft muurisolatie. Ten eerste is het mogelijk om de spouwmuur te isoleren. Let op woningen voor 1925 hebben meestal geen spouwmuur en woningen na 1970 zijn meestal al geïsoleerd. In het kadaster kun je het bouwjaar van jouw woning vinden. 

Wanneer je een woning hebt met veel glas en weinig buitenmuur, dan is spouwmuur isolatie niet erg zinvol. Woningen met een zijgevel is het juist van meerwaarde.

De tweede mogelijkheid is de binnenzijde gevel isoleren. Dit is vooral van toepassing als de woning geen spouwmuur heeft en als je de buitengevel niet wil aanpassen. De laatste optie is de buitengevel isoleren. Dit is het meest effectief, maar kost ook het meeste geld.

Kosten

Volgens MilieuCentraal kost isolatie van de spouwmuur gemiddeld 2300 euro. Voor het toepassen van muurisolatie aan de binnenkant betaalt u ongeveer €80 – €120 per m2

Inspanning

Isolatie aanbrengen op de binnenmuur is een arbeidsintensieve klus. Vergeleken met andere maatregelen zoals vloerisolatie is het isoleren van de binnenmuur duur.

Kostenbesparing

Het levert een gasbesparing van 15 – 35% op per jaar.

Lees meer over het isoleren van de muren op Milieu Centraal.

Zonnepanelen

Al veel Nederlanders hebben zonnepanelen geïnstalleerd of overwegen de panelen aan te schaffen. Het is een investering die je snel terug verdient. Zonnepanelen leveren ook op een bewolkte dag elektriciteit. Met app kun je bijhouden hoeveel je hebt opgewekt en verdiend. Daarnaast blijkt dat kopers bereid zijn om meer geld te betalen voor een woning als er zonnepanelen zijn geïnstalleerd.

Hoe werkt het?

Zonnepanelen zetten zonlicht om in stroom. Om deze stroom te kunnen gebruiken is ook een omvormer nodig, deze maakt er wisselstroom van. De panelen hebben niet per se direct zonlicht nodig. Vandaar dat dus ook op een bewolkte dag in de winter een zonnecel elektriciteit levert.

Van de zonnepanelen loopt een kabel naar de omvormer die zo dicht mogelijk bij de zonnepanelen wordt opgehangen. De omvormer wordt met een kabel aangesloten op een aparte groep in de meterkast, of op een PV- verdeler aan de groep van de wasmachine of droger.

De elektriciteitsmeter moet geschikt zijn om stroom terug te kunnen leveren aan het openbaar netwerk. Mocht je geen geschikte meter hebben dan kun je een gratis slimme meter aanvragen bij je netbeheerder.

Je hebt geen vergunning nodig voor het plaatsen van zonnepanelen.

Kosten

Je betaalt ongeveer 4.700 euro voor een set van 10 zonnepanelen met een vermogen van 3.000 watt-piek. Dit is inclusief omvormer, installatie en btw. De btw kun je terugvragen van de Belastingdienst. Daarmee worden jouw 10 zonnepalen zo’n 760 euro goedkoper. Je kunt ook zonnepanelen huren.’’

Inspanning

In een halve dag worden de zonnepanelen geplaatst Het meeste werk vindt buitenom en op het dak plaats. De installateur moet voor het plaatsen van een omvormer en aansluiting in de meterkast in je huis. Hou dus rekening met een dagje thuis blijven.’’

Kostenbesparing

Je bespaart zo’n 600 euro per jaar met 10 zonnepanelen. Zonnepanelen hebben een rendement dat vergelijkbaar is met 6 procent spaarrente.’’

Twijfel je of zonnepanelen geschikt zijn voor jouw woning? Kijk dan op Milieu Centraal en start online het adviesgesprek.

Voor meer informatie over dit onderwerp kun je kijken op Milieu Centraal.

(Hybride) warmtepomp

Vervang je CV-ketel voor een duurzame warmtepomp. Door de warmtewisselaar haalt een warmtepomp warmte uit de lucht, bodem of grondwater. Het zorgt voor verwarming in je huis en warm water in de douche en keuken.

Wanneer je een warmtepomp installeert zul je merken dat je meer stroom verbruikt. Echter hoef je weinig tot geen gas meer te gebruiken, waardoor de energierekening lager zal zijn. Je CO2-uitstoot zal zo’n 40 tot 50 procent dalen. Gebruik maken van een warmtepomp is een mooie stap in het verduurzamen van je woning. Bovendien kun je bij aankoop subsidie krijgen en gaat je energierekening omlaag. Zie hiervoor de verschillende subsidiemogelijkheden voor het verduurzamen van je woning.

Let op! Niet iedere woning is geschikt voor een warmtepomp. Zo moet je woning voorzien zijn van goede isolatie. Daarnaast moet de verwarming geschikt zijn en tot slot moet de ventilatie goed geregeld zijn. Vraag een adviesgesprek aan met een wooncoach via Gratis adviesgesprek om te vragen of jouw woning geschikt is voor een warmtepomp.

Kosten

Volledige warmtepompPrijsSubsidie
Warmtepomp lucht, 3 tot 12 kW€ 6.500 tot € 14.000€ 1.300 tot € 2.500
Warmtepomp bodem, 4 tot 16 kW€ 8.500 tot € 19.500€ 2.650 tot € 3.400

Kostenbesparing

Je bespaart met een hybride warmtepomp al gauw zo’n 250 euro per jaar. Tijdens deze berekening is  uitgegaan van een gemiddeld eengezinswoning met een gasverbruik van 1400 m3 per jaar. Uiteraard bespaar je meer als je gasverbruik hoger ligt. In twaalf jaar tijd kan een hybride warmtepomp zichzelf terugverdienen.

Met een elektrische warmtepomp kun je tot wel 310 euro besparen. Dit kan alleen nog maar oplopen, omdat gas de komende jaren duurder wordt. Indien je ook van plan bent om te elektrisch koken, dan heb je helemaal geen gasaansluiting nodig. Daarmee bespaar je een bedrag van 195 euro per jaar. Bron: Milieu Centraal.

Lees op Milieu Centraal meer over warmtepompen.

Zonneboiler

Een zonneboiler installatie verwarmt met behulp van zonne-energie je sanitair water, je zwembad of staat in als centrale verwarming. Dankzij subsidie is het extra aantrekkelijk om een zonneboiler te installeren.

Kosten

Afhankelijk van het type en de capaciteit ben je gemiddeld voor een losse zonneboiler tussen de 2.000 en 6.000 euro kwijt. Wanneer je de CV-ketel en zonneboiler tegelijk laat installeren moet je al snel rekenen op zo’n 3.400 / 7.300 euro. Dit is inclusief installatiekosten. Zonneboilers hebben eens in de vijf jaar onderhoud nodig. Dit kost gemiddeld per onderhoud 50 euro.

Kostenbesparing

Een zonneboiler voor 4 personen (een collector van 3,5 m2 en een 150 liter voorraadvat) kost ongeveer € 3.300 inclusief installeren. De subsidie voor zo’n zonneboiler is ongeveer € 1.100 (prijspeil 2017). Uiteraard zijn kleinere zonneboilers goedkoper. Een zonneboiler gaat gemiddeld 20 jaar mee.

Met een zonneboiler bespaar je al gauw de helft op je kosten voor warm water. Hoe meer warm water je thuis gebruikt, hoe interessanter een zonneboiler is. Een huishouden van 4 personen met een HR-combiketel als na-verwarmer bespaart daarmee zo’n 200 m3 gas, ofwel € 130 per jaar aan gaskosten (prijspeil 2019). Daarvan blijft zo’n € 110 over als de elektriciteitskosten voor de pomp (€ 10  voor circa 40 kWh verbruik voor een Energielabel A-pomp) en onderhoudskosten (€ 60 per jaar) betaald zijn. Een gemiddeld huishouden heeft binnen 15-25 jaar een zonneboiler terugverdiend

Lees op Milieu Centraal meer over zonneboilers.