Ben je benieuwd of je subsidie kunt krijgen voor het verduurzamen van je woning? Hieronder staan de subsidie-en financieringsmogelijkheden. We proberen de informatie zo up to date mogelijk te houden. Toch kan het voorkomen dat een subsidieregeling inmiddels is komen te vervallen.

Energiesubsidiewijzer

Energiesubsidiewijzer geeft per gemeente een overzicht van alle subsidies, leningen en andere regelingen, die beschikbaar zijn voor het energiezuiniger maken van een woning. Ook vind je er subsidies voor asbestsanering en klimaatsubsidies voor opvang van regenwater. Het gaat om regelingen op landelijk, provinciaal en gemeentelijk niveau. Ontdek in twee stappen of er subsidies en aantrekkelijke leningen zijn om jouw woning energiezuiniger te maken: www.energiesubsidiewijzer.nl/

Nationaal Warmtefonds – Energiebespaarlening

Het Nationaal Energiebespaarfonds heeft vanaf 22 juli 2020 een nieuwe naam: het Nationaal Warmtefonds. Het fonds verstrekt sinds 2014 de Energiebespaarlening. Met deze lening kunnen particuliere woningbezitters, VvE's en scholen de verduurzaming van hun gebouwen financieren tegen aantrekkelijke voorwaarden. Meer informatie vind je op www.energiebespaarlening.nl.

Subsidie voor zonnepanelen

Subsidie voor zonnepanelen werd na 2013 door het Rijk afgeschaft. De subsidie kostte de overheid veel geld en de aanschaf van zonnepanelen is goedkoper geworden. Voor veel woningeigenaren is het plaatsen van zonnepanelen daarom ook zonder subsidie een aantrekkelijke investering.

BTW teruggave

ondernemer te beschouwen. Het plaatsen van zonnepanelen wordt namelijk door de belastingdienst gezien als een mini energiebedrijfje. Voor zowel de aanschaf als het installeren van zonnepanelen kun je de btw (21%) terugvragen. Doe de belastingaangifte binnen 6 maanden na afloop van het kalanderjaar waarin je de zonnepanelen kocht.

Op milieucentraal.nl wordt stap voor stap uitgelegd hoe je gebruik kunt maken van deze regeling. Let op dat de factuur en het contract op dezelfde naam staan.

Teruglevering en salderingsregeling

De meeste huishoudens met zonnepanelen hebben per jaar meer stroom nodig dan ze zelf opwekken. Toch kan het voorkomen dat je meer opwekt dan verbruikt. In dat geval is de salderingsregeling interessant. De zonnestroom die je zelf niet gebruikt, lever je terug aan het elektriciteitsnet. De te veel opgewekte stroom wordt afgetrokken van je eigen energieverbruik. Deze terugleververgoeding verschilt per energiebedrijf en ligt op dit moment ongeveer tussen 3 en 12 cent per kWh.

Let op! Vanaf 1 januari 2023 wil de regering de salderingsregeling afbouwen (dit is nog een voorstel, het kan nog veranderen). Dat betekent dat je elk jaar wat minder stroom mag wegstrepen en vanaf 2031 helemaal niet meer kan salderen. Je krijgt dan een vergoeding voor elke kWh stroom die je ongesaldeerd aan het net levert. Milieu Centraal rekent met 6 cent per kWh. De nieuwe regeling geldt voor iedereen, of je nu al zonnepanelen hebt of ze nog gaat kopen. Bron Milieu Centraal

Subsidie voor isolatie 

Met de ISDE (investeringssubsidie duurzame energie) regeling kunnen woningeigenaren subsidie aanvragen voor het isoleren van hun woning.

De volgende isolatiemaatregelen vallen onder de ISDE:

  • Gevelisolatie (isoleren van de buitenmuur met voorzetwand of van buitenaf)
  • Isolatie van de vliering/zoldervloer
  • Bodem- en vloerisolatie
  • HR++ of HR+++ (triple) glas en kozijnpanelen
  • Isolerende deuren
  • Spouwmuurisolatie
  • Dakisolatie

Er zijn twee mogelijkheden om in aanmerking te komen voor deze regeling.

  1. Twee isolatiemogelijkheden. Je treft minimaal twee isolatiemaatregelen bijvoorbeeld het plaatsen van isolatieglas en je gaat de vloer isoleren. Je ontvangt dan hierover ISDE subsidie.
  2. De tweede mogelijkheid is één isolatiemaatregelen in combinatie met een zonneboiler, warmtepomp of een aansluiting op warmtenet.

Doorloop het stappenplan op RVO om te zien of je gebruik kunt maken van deze regeling.

Subsidie voor installeren van een warmtepomp

Je kunt subsidie krijgen voor de aankoop van een warmtepomp. De pomp moet daarvoor wel aan bepaalde eisen voldoen. Zo moet de warmtepomp onderdeel zijn van een verwarmingstoestel. Hoe hoog de subsidie is hangt af van het soort apparaat en van het vermogen. Het subsidiebedrag ligt tussen de € 500 en € 2.500. Bron Rijksoverheid.

De belangrijke voorwaarden zijn dat de warmtepomp nieuw is, op de lijst apparatenlijst staat van de RVO, factuur en betaalbewijs  staan op jouw naam, pomp is na 30 juni 2020 geïnstalleerd. De overige voorwaarden kun je lezen op Milieu Centraal

Subsidie voor zonneboiler

Je kunt subsidie krijgen als je een zonneboiler koopt. Het bedrag hangt af van het soort zonneboiler en ligt ongeveer tussen de € 600 en € 2.000. Met de ISDE-subsidie wordt warm water van de zon nog aantrekkelijker.

Een zonneboiler voor 4 personen kost ongeveer € 3.300. De subsidie voor zo'n boiler is ongeveer €1.000. De precieze bedragen per type zonneboilers vind je op de lijst op rvo.nl. Bron Milieu Centraal

Alle voorwaarden van de subsidie lees je op Milieu Centraal