Mensen die hulp en/of ondersteuning krijgen vanuit de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo), moeten een eigen bijdrage betalen. Deze eigen bijdrage is in 2020 maximaal € 19,- per maand.

Belangrijk voor u om te weten:

 • Bent u getrouwd of heeft u een partner? En is minimaal één van u nog geen 66 jaar en 4 maanden (AOW-leeftijd)? Dan hoeft u geen eigen bijdrage te betalen.
 • Inwoners met een laag inkomen die gebruik maken van de Gemeentepolis betalen geen eigen bijdrage.

Het bedrag van € 19,00 is voor:

 • Huishoudelijke ondersteuning
 • Begeleiding
 • Hulpmiddelen en voorzieningen
 • Dagbesteding

Nog geen factuur voor de eigen bijdrage ontvangen?

Door een technisch probleem in de systemen van het CAK heeft nog niet iedereen facturen voor de eigen bijdrage ontvangen. Het CAK doet er alles aan om de Wmo-klanten zo snel mogelijk een persoonlijk bericht te sturen. De komende maanden versturen zij klanten die van de Wmo gebruik maken, stap voor stap de facturen. Excuses voor het ongemak.

Advies aan Wmo-klanten: Reserveer geld en leg alvast € 19,- per maand opzij.

Het is altijd mogelijk om kosteloos een betalingsregeling met het CAK af te spreken. Dit wordt aangeboden aan om betalingsproblemen te voorkomen. Klanten kunnen hier gebruik van maken zodra zij facturen ontvangen. Informatie hierover staat op alle facturen of bekijk de flyer hieronder.

Flyer CAK eigen bijdrage Wmo

Geen eigen bijdrage in april en mei vanwege corona

In verband met de landelijke coronamaatregelen is veel Wmo-hulp en ondersteuning niet geleverd. Daarom heeft de minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport besloten de eigen bijdrage voor de maanden april en mei 2020 niet in rekening te brengen. U betaalt over heel 2020 dus maximaal 10 maanden x € 19 = maximaal € 190.

Meer weten of heeft u vragen?

Als u vragen heeft over de hulp of ondersteuning die u krijgt, kunt u terecht bij de Zorginformatie•punten in onze gemeente. U kunt ook bellen of mailen. U vindt de contactgegevens op www.twenterand.nl/contact.

Heeft u vragen over de betaling van de eigen bijdrage? Dan kunt u die stellen aan het CAK. Zij zijn maandag tot en met vrijdag van 8.30 tot 17.00 uur te bereiken via 0800 - 1925 (gratis). Voor meer informatie kunt u ook terecht op: www.hetcak.nl/wmo2020.

Veelgestelde vragen

Hieronder vindt u de veelgestelde vragen en antwoorden over de wijziging van de eigen bijdrage voor de Wmo. Deze vragen en antwoorden zijn opgedeeld in de volgende zeven hoofdcategorieën:

 1. Algemene vragen
 2. Geleverde hulp of ondersteuning
 3. Betalen van de eigen bijdrage
 4. Wijzigen persoonlijke gegevens
 5. Bezwaren / klachten
 6. Minima / lager inkomen
 7. Overgang van 2019 naar 2020

Veelgestelde vragen en antwoorden eigen bijdrage Wmo

Video

In deze animatievideo wordt uitgelegd hoe de eigen bijdrage werkt: